Ми у Facebook
13.08.2012, 15:30

Влада хоче завести досьє на кожного українця

В Україні під виглядом Єдиного демографічного реєстру буде сформоване об'єднане електронне «досьє» на всіх громадян країни.
Таку думку висловив керуючий партнер юридичної компанії «Алексєєв, Боярчуков і партнери» Сергій Боярчуков, передає ГолосUA.

Він проаналізував законопроект про створення Єдиного демографічного реєстру, що передбачає створення якоїсь альтернативи Державної інформаційної системи реєстраційного обліку фізосіб та їх документування (ДІС), яке буде дублювати функції ГІС.

За словами Боярчукова, буде створена нова структура з досить дивними повноваженнями.

Зокрема, зазначає він, передбачає внесення до Єдиного реєстру значного обсягу персональних даних фізичних осіб.

При цьому, підкреслює експерт, критерії та обсяг інформації, яка вноситиметься, чітко не визначені, що обов'язково призведе до «завищених» інформаційних вимог до реєструючих громадян.

«Стаття 6 законопроекту передбачає внесення до Єдиного демографічного реєстру даних про відмову від прийняття реєстраційного номера картки платника аналогів, інформацію про видачу приватизаційних паперів, що не зовсім співвідноситься з проблематикою демографії в Україні. А пункт про реєстрацію деяких додаткових біометричних даних без чіткої розшифровки може означати, що в майбутньому, вже з дитинства, українці будуть змушені «здавати» в реєстр відбитки пальців або інші оцифровані біомаркери свого тіла», - підкреслює юрист.

Він також акцентує увагу на тому, що єдиний демографічний реєстр надзвичайно жорстко підходить до реєстрації громадян.

Зокрема, зазначив Сергій Боярчуков, передбачається внесення до реєстру відцифрованого зображеня (фото) дітей незалежно від віку.

«Незрозуміло, навіщо в реєстрі фотографії немовлят або дітей дошкільного віку. Крім того, варто врахувати, що подібний мегабанк персональних даних громадян створюється в країні, в якій бурхливо процвітає корупція. У законопроекті про Єдиний реєстр і без того вистачає прогалин у питаннях узгодження з Законом «Про захист персональних даних». А на практиці, подібний склад особистих даних про кожного мешканця України може стати не тільки об'єктом зловмисного застосування, але навіть якимось інструментом тіньового бізнесу», - вважає юрист.

Підсумовуючи, юрист Боярчуков також зазначив, що в законопроекті про єдиний демреєстр чітко не прописана можливість альтернативи для громадян, які за релігійними переконаннями відмовляться від подібної електронної реєстрації.

Якщо цього не передбачити, в майбутньому поява електронного демреєстру викличе жорсткий протест віруючих, - переконаний експерт.





На правах реклами