Ми у Facebook
17.08.2012, 11:21

Юрію Луценку оголосили вирок: два роки колонії

Екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка засудили до двох років за звинуваченням у веденні незаконного стеження в рамках розслідування справи про отруєння кандидата в президенти Віктора Ющенка.
Луценка визнали винним у службовій недбалості при подовженні оперативно-розшукової справи стосовно водія екс-заступника голови СБУ Володимира Сацюка Валентина Давиденка.

У звинуваченні сказано, що Луценко, а також Олег Павленов і Володимир Тарасенко, будучи представниками влади і службовими особами, перевищили свої службові повноваження, коли продовжили до 18 місяців оперативно-розшукову справу щодо Валентина Давиденка, колишнього водія екс-заступника голови СБУ Володимира Сацюка.

Також у вироку зазначається, що оскільки раніше Луценка було засуджено до 4 років позбавлення волі, суворіше покарання поглинає більш м'яке. Загалом Луценку загрожує 4 роки колонії.

У січні суд виділив цей епізод в окреме провадження. Разом з Луценком звинувачуються також двоє колишніх співробітників Департаменту оперативної служби МВС Володимир Тарасенко й Олег Павленов.

Державне обвинувачення прогнозує етапування екс-глави МВС Юрія Луценка в колонію найближчим часом. Про це після оголошення вироку заявив прокурор Віктор Клименко.

"У зв'язку з тим, що засуджений Луценко повинен відбувати покарання у вигляді 4 років позбавлення волі, на сьогоднішній день відпали підстави для його утримання в умовах Київського СІЗО, і він повинен бути етапований у виправно-трудову установу Державної пенітенціарної служби", - сказав він.
Клименко наголосив, що суд у справі Луценка проходив у повній відповідності з нормами чинного законодавства.

У свою чергу адвокат Луценка Олексій Баганець погодився з позицією прокурора, зазначивши, що, швидше за все, його підзахисний може бути етапований у місця позбавлення волі, не чекаючи рішення щодо апеляції на останній вирок. Він зазначив, що, швидше за все, Луценко буде етапований у Менську колонію (Чернігівська область).

Баганець наголосив, що захист має намір подати апеляцію на вирок суду.

"Звичайно, ми будемо подавати апеляцію до Апеляційного суду Києва", - сказав він.

Адвокат зазначив, що оголошений вирок був для нього очікуваним. При цьому захист буде подавати апеляцію, незважаючи на те, що за цим вироком остаточне покарання Луценка фактично залишилося незмінним, тому що суд призначив покарання за сукупністю злочинів із застосуванням положень Кримінального кодексу, за якими більше покарання поглинає менше (2 роки обмеження волі за нинішнім вироком поглинено 4 роками в'язниці за попереднім вироком).

Нагадаємо, 27 лютого Печерський райсуд Києва засудив Луценка до 4 років позбавлення волі за перевищення службових повноважень при виділенні квартири, пенсії й нарахування стажу водієві Леоніду Приступлюку, а також при організації святкування Дня міліції в 2008-2009 роках.





На правах реклами