Ми у Facebook
19.08.2012, 11:41

На Рівненщині - 58 кандидатів у народні депутати

Центральна виборча комісія завершила реєстрацію кандидатів у народні депутати України в одномандатних виборчих округах. Станом на неділю, 19 серпня, у п'яти округах Рівненщини зареєстровано 58 кандидатів - у середньому по 12 кандидатів на один округ.
Найбільше кандидатів - 16 - претендуватимуть на депутатський мандат у одномандатному виборчому окрузі (ОВО) № 152, який охоплює більшу частину Рівного. Найменше - шість - у ОВО №155 із центром у Дубровиці, який об'єднує поліські райони Рівненщини (Володимирецький, Дубровицький, Зарічненський та Рокитнівський), а також місто Кузнецовськ.

До слова, таких округів, як Дубровицький, де на місце народного депутата претендує лише шість кандидатів, в Україні загалом небагато - лише дев'ять. Чотири з них - на Донбасі, два - у Запорізькій області, й по одному - на Закарпатті, Миколаївщині та Полтавщині. Ще в шістьох округах на один депутатський мандат претендує лише по п'ять осіб, і у двох (обидва розташовані у Донецькій області) - по чотири кандидати.

Загалом, якщо порівняти Рівненщину з областями, які поділені на аналогічну кількість одномандатних виборчих округів (тобто п'ять), то за рівнем конкуренції з-поміж претендентів на місце під куполом Верховної Ради ми перебуваємо якраз у середині умовної турнірної таблиці. На Херсонщині, де округів також п'ять, кандидатів загалом лише 54, на Кіровоградщині - 57. Далі йде Рівненщина з 58 кандидатами. А ось у наших найближчих сусідів конкуренція - гостріша: на Тернопільщині у п'яти одномандатних округах балотується 65 кандидатів (тобто в середньому по 13 осіб на місце, а не по 12, як на Рівненщині), а на Волині кандидатів - аж 74, тобто там конкуренція становить аж 15 кандидатів на одне депутатське крісло!

Кандидати в народні депутати в мажоритарних округах Рівненщини

Володимир Хомко розповів, чому йде в нардепи

Найбільше ж кандидатів у народні депутати України в одному виборчому окрузі зареєстровано в одномандатному окрузі № 95 із центром у місті Ірпінь Київської області. Там кандидатів аж 48! До слова, саме в цьому окрузі балотується уродженець села Ремчиці Сарненського району нардеп-регіонал Петро Мельник, відомий також як ректор тамтешнього Національного університету державної податкової служби України.

З-поміж 58 кандидатів у народні депутати від одномандатних виборчих округів Рівненщини більшість - 37 - висунуті політичними партіями. А 21 кандидат є самовисуванцем. Загалом же по Україні кандидатів у 225 округах зареєстровано 3109, із них політичними партіями висунуті 1708, а самовисуванцями є 1401. Таким чином, у середньому по державі на одне місце народного депутата претендує 14 кандидатів, що більше, ніж у середньому по Рівненщині (12).

Жителі Рівненщини у списках кандидатів у народні депутати





На правах реклами