Ми у Facebook
19.09.2012, 10:04

Половина всього алкоголю, який споживають українці, є "тіньовим"

Неоподаткований алкоголь, або так званий "тіньовий", виробляють з тієї самої сировини, на тому ж обладнані у третю зміну, але не платять за нього акциз, пояснюють експерти.
"Якщо брати технічний спирт, домашній "самогон", інше, то наразі половина алкоголю споживається з неоподаткованих джерел. Цей відсоток останніми роками залишається практично постійним. У 2011 році суттєво зменшилося споживання і оподаткованого, і не оподаткованого алкоголю", – сказав Директор інформаційного центру з проблем алкоголю і наркотиків Костянтин Красовський у коментарі УНН.

Експерт розповів, що на початку 2000-их років оподатковувалося менше, ніж 100 млн літрів горілчаних виробів. Потім всі "лазійки" закрили і вже 2007 року акциз сплачувався зі 160 млн літрів, але при цьому змін у споживанні алкоголю серед населення практично не було.

Далі, за його словами, у 2011 році відбулося падіння виробництва спиртних напоїв. Це було пов’язано з тим, що наприкінці 2010 року уряд підвищив акцизи виробникам , а також раніше було перевиробництво алкоголю.

Експерт також зауважив, що на сьогодні не оподатковується близько 50% споживання алкоголю. Хоча на початку 2000-их років це "тіньове" споживання досягало 80%. "У нас споживання алкоголю зменшується. І причина цьому – зростання акцизів. Тому зараз є сенс і далі підвищувати акцизи на алкоголь і споживання буде зменшуватися. А співвідношення десь таким і залишиться", - додав він.

Довідка. Щороку в Україні від алкоголізму помирає близько 40 тис. людей. 25% випадків – це алкогольне отруєння (передозування та алкогольні напої підпільного виготовлення). Ще чверть – серцеві напади від непомірного споживання спиртного. А інша половина – інші захворювання, нещасні випадки, пов'язані з вживанням алкоголю. Крім того фіксується 25-30% випадків патології новонароджених, причиною яких є вживання алкоголю батьками. За статистикою МОЗ, українські показники дитячого алкоголізму займають перше місце у світі: 40% дітей у віці від 14 до 18 років у нашій країні залежні від алкоголю. Експерти стверджують, що з кожним роком алкоголізм в Україні молодшає.





На правах реклами