Ми у Facebook
24.09.2012, 11:42

На Рівненщині чоловіків-водіїв змушували оглядатися у гінеколога

Низку зловживань з боку районних лікарень на Рівненщині зупинив Антимонопольний комітет. Зокрема лікарі безпідставно збільшували склад комісії для проходження медоглядів для водіїв та завищували вартість процедури. Антимонопольники домоглись зменшення вартості послуги з 71 до 33 гривень.
За словами керівника Рівненського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Віктора Боденчука, у краї провели дослідження роботи центральних районних лікарень. Зокрема аналітики комітету перевірили надання медичних послуг з проведення медоглядів кандидатів у водії та водіїв щодо придатності до керування транспортними засобами та дозволу на носіння зброї.

— Ми встановили, що медики діяли всупереч відповідним наказам Міністерства охорони здоров'я та збільшували кількість послуг, що призводило до збільшення загальної вартості процедури, — зауважив Віктор Боденчук. — Так замість п'яти рекомендованих лікарів, водіїв оглядали майже 10 медиків. У деяких районах до цього переліку включали невропатологів, проходження флюорографії, навіть гінекологів. Навіть не пояснювали, навіщо це водіям-чоловікам.

Оскільки право видавати такі довідки мають лише центральні районні лікарні та поліклініки, то Антимонопольний класифікував такі дії як порушення законодавства про захист економічної конкуренції шляхом зловживання монопольним становищем у вигляді завищених цін.

У підсумку лікарні зобов'язали переглянути завищені ціни та знизити їх до економічно обґрунтованого рівня. А завищували вартість таких медичних послуг більш ніж на 20 відсотків. Після рішення комітету проходження медогляду для водіїв суттєво подешевшає. Наприклад, у Радивилові ціна знизиться з 71 до 33 гривень. Таким чином мешканці зекономлять понад 386 тисяч з власної кишені.

Уже згодом Антимонопольний перевірятиме і лікарні Рівного. Якщо знайдуть порушення у процедурі медоглядів водіїв, то лікарів обов'язково покарають.





На правах реклами