Ми у Facebook
02.10.2012, 17:09

Осіннє зростання цін: до чого рівнянам готувати гаманці

Осінь показала: усі проблеми, пов'язані як із винятково українськими чинниками, так і з світовим, об'єдналися в боротьбі проти гаманців наших громадян.
Держстат «порадував» українців офіційною статистикою зменшення заробітних плат по всій країні. У середньому по Україні отримувати стали менше на 78 грн за серпень (зниження на 2,5% в порівнянні з липнем). Нарешті статистика за різними напрямками почала хоч якось корелювати між собою. Нагадаємо, що в серпні фіксували рекордний спад промислового виробництва - на 4,7% порівняно з липнем. Відповідно, і зниження зарплати цілком пояснюване і логічне. Але це чи не єдина радість. Тому як все інше набагато сумніше, оскільки зарплати - зменшуються, а ціни - ростуть.

Осінь показала: усі проблеми, пов'язані як із винятково українськими чинниками, так і з світовим, об'єдналися в боротьбі проти гаманців наших громадян. У зв'язку з поганими кліматичними умовами та поганим врожаєм дорожчають продукти: починаючи від зерна і закінчуючи чайним листом. Так що продукти подорожчають практично всі. Так, різною мірою, але хіба це когось заспокоїть? Особливо якщо згадати про те, що нинішня влада посилено бореться з ринками і базарами, виживаючи фермерів і приватників з продовольчого ринку. А великим мережам зручніше працювати з серйозними і великими постачальниками і за особливою дешевизною товарів вони не женуться. Та й сенсу немає: якщо немає конкуренції з приватниками на базарах, то навіщо тримати ціни низькими? Їх же можна просто підвищувати, збільшуючи свій прибуток.

Між іншим, Антимонопольний комітет України в цьому просто переконаний. 24 вересня прес-служба АМКУ розповсюдила заяву першого заступника голови Антимонопольного комітету Рафаеля Кузьміна про те, що фахівці відомства збирають докази антиконкурентної змови щодо підвищення цін на соціально важливі продукти. За словами Кузьміна, є спроби торгових мереж обґрунтувати підвищення цін на продукти з вини виробників. Однак з виробниками з цього приводу вже розібралися і ... АМКУ констатує, що, незважаючи на наявність торгової надбавки, за рахунок різної операційної діяльності, яка здійснюється всередині торгових мереж, ціни на продукти з початку року зросли на 25-60% необґрунтовано.

Що ще буде дорожчати? У першу чергу - бензин, алкоголь і тютюн. Із 1 грудня Кабмін планує встановити мита на ввезення імпортних нафтопродуктів. Як заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко, це дозволить запрацювати вітчизняній нафтопереробній промисловості. А на кому і чим вона заробить? Ну, звичайно ж, на українцях і за рахунок підвищення цін на свою продукцію.

Мінфін ініціював підвищення мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на алкогольні напої. Із 1 лютого 2013 пропонується підвищити мінімальну оптово-відпускну ціну на горілку і лікеро-горілчані вироби (ЛГВ) до 105,5 грн за літр 100% спирту, роздрібну - до 150,5 грн за літр 100% спирту. Роздрібну ціну на вино пропонується підвищити з 18 грн до 19,6 грн за пляшку об'ємом 0,7 л і 1 л, на шампанське - з 26 грн до 28,3 грн за пляшку об'ємом 0,7 л і 0,75 л. Нагадаємо, в горілці - 40% спирту. Тобто собівартість пляшки горілки буде 25-30 грн, а в роздробі вона коштуватиме 35-40 грн мінімум. А якщо врахувати ще й торговельну надбавку ... то, швидше за все, 45-50 грн доведеться викласти за 0,5 "фірмової" горілки в магазині. Тобто подорожчає приблизно в 2 рази.

Також планується збільшити акцизи на тютюн, сигарети і сигари. Ні, можна звичайно ходити пішки, не пити і не курити. Але це не врятує від наслідків підвищення цін, тому що зростання цін на пальне - це підвищення транспортних витрат, а горілка в нашій країні давно вже стала еквівалентом вартості багатьох видів послуг, і її подорожчання позначиться на їх ціні. Що ж стосується ЖКГ, то лідер КПУ Петро Симоненко прогнозує зростання тарифів після виборів приблизно в два рази.

Готуємо гаманці до нових цін. Якщо, звичайно, є за рахунок чого готувати...





На правах реклами