Ми у Facebook
15.10.2012, 12:24

У Рівному презентували фільм про історію Карпатської України

Документальний фільм "Срібна земля" - це унікальна кінохроніка подій 1919-1939 років у Карпатській Україні. Він розповідає про події у краї, на який хто тільки не зазіхав, але який, завдяки мужній боротьбі карпатських українців, усе ж залишився українським. Днями його презентували рівненським глядачам.
Чи не кожен із нас любить відпочивати на Закарпатті. Цей край у більшості й асоціюється із відпочинком, мальовничими містами Ужгород, Берегово, Мукачево, з неймовірною природою, з виноградарством та культурним різнобарв'ям. Проте не так багато людей знають, чому Закарпаття сьогодні є у складі України і чому там люди говорять багатьма мовами.

- Наша історія для нас часто є складною і незрозумілою, - розповідає продюсер стрічки "Срібна Земля. Хроніка Карпатської України 1919–1939" Тарас Чолій. - Цей фільм дає відповіді на ці запитання, пояснює чому так склалося. Тому ця стрічка, тривалість якої 75 хвилин, є освітнім та пізнавальним проектом. Ми також намагалися внести невеличкий розважальний елемент, щоб глядач також отримав й естетичне задоволення.

За словами Тараса Чолія, таку інформацію, яка подається у фільмі, неможливо отримати майже ніде. Адже на цю тему якщо й писалися книжки, то лише тими, хто виїхав за кордон. У Радянському Союзі книг на цю тему, ясна річ, не видавали. Та й у сучасних підручниках історії тема Карпатської України також описана кількома реченнями.



Офіційний трейлер фільму:



Документальна стрічка заснована на розповідях тих, хто став свідком або учасником подій 1919-1939 років.



- Основа фільму - це не лише історичні документи, - пояснює Тарас Чолій. - Це свідчення очевидців тих подій, яких ми знайшли на Закарпатті. На жаль, багато з них до виходу фільму залишили цей світ, тому їхні спогади є особливо цінними. Цікаво, що угорці на цю тему говорити й досі не хочуть...

Варто відзначити, що стрічка - повноцінно український продукт, адже над нею працювали саме українські майстри кіноіндустрії. Окрім продюсера Тараса Чолія, це режисер, також львів'янин Тарас Химич, відомий як кліпмейкер, що зняв кліпи багатьом українським виконавцям, композитор Любомир Соломченко, звукорежисер Роман Микульський та науковий консультант Олександр Пагіря з Ужгорода.

У фільмі є два оповідачі - Павло Нечитайло, вокаліст гурту "Пропала Грамота", який читав український текст і англомовний - Едвард Бернс, який сам з Австралії, але зараз проживає в Англії.



- Ми зробили й англомовну версію фільму, що називається "Silver Lands", - говорить Тарас Чолій. - Адже закордонний глядач взагалі про Україну мало що знає. А про Карпатську Україну тим більше.

Разом із стрічкою вийшов диск із музикою до фільму, до якого увійшли пісні українських виконавців й народні пісні, що використані у фільмі.



Тарас Чолій приїхав до Рівного на запрошення активістів Молодіжної платформи "Яскраво". Прем'єра фільму відбулася у Кіноцентрі "ЕРА" й зібрала близько 50 глядачів. Їх могло б бути й більше, але денний час показу, 14.00 у п'ятницю, став не надто зручним для бажаючих переглянути унікальну стрічку.

За словами Тараса Чолія, подібні презентації уже відбулися у Івано-Франківську, Ужгороді, Львові, Луцьку та інших містах Західної України.

Для тих, хто бажає дізнатися більше про події у Карпатській Україні тих часів, Тарас Чолій порадив відвідати офіційну сторінку фільму у Facebook.

До слова, це уже не перша документальна стрічка львівських авторів. Цій стрічці передував фільм "Золотий вересень. Хроніка Галичини 1939—1941", а нині триває робота над новим фільмом - про Українську Повстанську Армію.

Незабаром на нашому порталі читайте інтерв'ю із автором ідеї створення стрічки та її продюсером Тарасом Чолієм.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ