Ми у Facebook
25.10.2012, 13:40

Ліга Чемпіонів: Київське "Динамо" мінімально поступилося "Порту"

Після матчів третього туру групового турніру Ліги Чемпіонів у активі "Динамо" так і залишається "сумний" нуль... У виїзній грі з "Порту" наша команда мала досить непогані шанси на те, щоб вивезти з Португалії хоч одне очко... Але не судилося.
Після поразки від "Порту" київське "Динамо" опинилося в критичному становищі, коли шанси на вихід далі команді, за великим рахунком, залишать лише перемоги в усіх трьох матчах, що залишилося провести. Так, два з них вдома, але це зустрічі з фаворитами групи, котрі перебувають у непоганій формі. При цьому саме "Динамо" не може вибратися з функціональної "ями" і сподівання залишається покладати на повернення Олега Блохіна, на лаву запасних та його вміння мотивувати гравців.

Адже сьогодні "Порту" додавав, коли йому було необхідно це зробити, а захист киян не витримував тиску. Як наслідок, інтервал між забитими киянами голами та наступними взяттями воріт їх опонентами становив 14 та 4 хвилини. Після зустрічі Олександр Шовковський скаже, що були помилки у захисті, при цьому не уточнюючи чиї саме. Додамо за нього: провальну гру видав кожен із гравців оборони "Динамо", окрім хіба що Тайво, котрий теж посередньо зіграв біля власних воріт, але хоча б намагався виправитися поблизу воріт опонентів.

Влітку "Динамо" поповнила купа новачків - Кранчар, Рубен, Велозу, Рафаель, Богданов, Каверін, Тайво. З них лише останній за амплуа є захисником, причому визнання ще у Франції здобув насамперед підключеннями до атак. Тепер питання: чи захист у "Динамо" взірця минулого року був настільки бездоганним, що потреби оновити його не було? Постійно травмовані Юссуф та Михалик, бразильське тріо Бетао-Алмейда-Сілва, непередбачуваний Хачеріді, супердефендер Попов (добре, хоч цього позбулися) - за кількістю ніби й нормально. А за якістю? Питання риторичне, відповідь - у графі "пропущені голи" (12 у 12 матчах ЧУ, чотири "банки" від "Шахтаря" у Кубку, тепер 7 голів після першого кола групи ЛЧ).

Добре, що вгадали з Велозу: португалець сьогодні вкотре проявив себе лідером, роздавав непогані передачі, класно виконував стандарти. А хто ще з новачків зарекомендував себе гідним місця в основі? Все йде до того, що взимку буде влаштовано нову закупівлю, про розпродаж - питання відкрите, бо не так вже й багато знайдеться бажаючих купувати "котів у мішку", котрими стали ті ж Рубен та Рафаель. От і доводиться тягнути на собі в атаці команду тим самим людям, що й минулого року - Ярмоленко, Гусєву, Ідейе. Уся ця трійця вже зараз помітно скинула оберти у порівнянні з початком сезону, а ще попереду 1,5 місяці. На Ярмоленка, котрий схожий на загнаного коня, незручно дивитися (при цьому і в такому стані він віддав диво-пас на Брауна перед другим голом).

Тому слід зазначити, що поразка хоча й вийшла прикрою за драматургією, але назвати її незаслуженою не можна. Хлопці старалися, за самовіддачею претензій не повинно бути, Михайличенко після гри сказав, що план на матч команда в цілому виконала. Але всього цього замало. І боюся, питання не лише у "фізиці", а й у психології - команда звикла програвати. Вже зараз лунають заклики до Олега Володимировича та його штабу дати шанс молоді. Адже умовні Рибалка, Хльобас, Кравець, Богданов здатні проявити себе у матчах будь з ким із суперників, з котрими команда зіграє до зимової перерви. "Іллічівець", "Таврія", два "Металурги", "Арсенал" та "Говерла" - кого з цих суперників "Динамо" не повинно перегравати змішаним складом?

От тільки чи здатне керівництво "Динамо" дати дозвіл на такий експеримент? Так, можна втратити місце у Лізі Чемпіонів. Але, будьмо відвертими, "Шахтар" вже не наздогнати, яким складом не грай. А з точки зору набуття командою єврокубкового коефіцієнту участь у Лізі Європі не є чимось поганим. Проте... Треба бути відвертим і тут - жоден власник клубу не дозволить собі визнати, що викинув десятки мільйонів на вітер, а отже нинішня основа "Динамо" до зими точно буде витискати з себе по краплі голи та очки. А власники київського "гранда" будуть сподіватися, повторюючи про себе стару мантру "Блохін - фартовий". Здоров’я вам, Олеже Володимировичу, воно вам ой як знадобиться.





На правах реклами