Ми у Facebook
06.11.2012, 11:40

Рівненська могила-мігрант. Кого насправді увічнює пам'ятник Олеко Дундичу?

За допомогою інтернету інколи можна дізнатися дивні (навіть сенсаційні) речі про своє рідне місто...
Тут, наприклад: http://rodfond.org/index.php?page=publication&subpage=pressrelease&pib=221 дізнаємось про те, що нашим містом "подорожує"… могила!!!

У 1920 році в Рівному в парку Любомирських було поховано якогось неписьменного чоловіка. А вже в 1927 році Любомирські добились у польської влади, щоб могилу цього чоловіка перенесли з їхнього парку на Дубенське кладовище. Це - по-християнському, бо за межею кладовищ хоронять зазвичай самогубців (а той чоловік загинув від рук іншого чоловіка).

У 1940 році радянська влада знову чомусь повернула могилу назад - у парк.



Якщо вірити цьому ґрунтовному дослідженню: http://www.bibliotekar.ru/Prometey-5/7.htm, до цих пір не відоме ні справжнє ім'я та прізвище цього чоловіка, ні дата та місце його народження.

То хто ж похований у нашому парку - Милутин Чолич, Іван Антонович, Антон Іванович, Алекса, Чо-лич, Іван Дмитрович, Іван Дундич, чи все-таки - Олеко Дундич?



У музеях і архівах колишнього СРСР не знайшлося ЖОДНОГО документа, написаного, чи підписаного цим чоловіком. Більш-менш відомими є лише два роки його життя - з весни 1918 року до літа 1920 року.



Згадане дослідження ще не завершене. Можливо, йому допомогла б історія, розказана рівненським краєзнавцем.

Він стверджує, що цей чоловік був розвідником, котрий здобував інформацію, бенкетуючи по ресторанах у веселих компаніях, здебільшого - жіночих. І загинув він біля ресторану, через жінку, від рук чоловіка, котрому ця жінка "наставила роги" з молодим кіннотником…

Перший постріл був невдалий, а другий, через огорожу, досяг цілі. Те саме підтверджує розповідь колишнього колеги, котрий говорив, що москвичі (актори телекабачка "13 стільців", які гастролювали в Рівному) були здивовані тим, що у нас є пам'ятник Олеко Дундичу.



Вони також знали історію про те, що той, кого називають “Олеко Дундич”, загинув в Рівному не в бою з білополяками (як говорила офіційна версія), а від рук зрадженого дружиною чоловіка.

Ще краєзнавець розповів про обставини, які пояснюють те, що цей чоловік був хвацьким наїзником - він, начебто, був румунським циганом (тому його слідів не могли знайти в Югославії)….

Питань у цій геть заплутаній історії ще дуже багато. Переконаний в тому, що наведена вище інформація викличе полярні відгуки, суперечки та дискусії.

Хотілося б, щоб професійні рівненські історики (не зашорені політичними симпатіями та антипатіями) сказали нарешті - хто ж похований в парку ім. Шевченка в місті Рівне і ким насправді був той чоловік, чиїм (вигаданим???) іменем названа вулиця в нашому місті, та кому встановлений пам’ятник на могилі?






На правах реклами