Ми у Facebook
08.11.2012, 12:45

Рівняни надіслали "регіоналу" Колесніченку календар "12 історій про УПА" [+Фото]

У Рівному завершився конкурс "12 історій про УПА", участь у якому взяли понад тисяча рівнян, переважно школярів та студентів. Всі вони писали вірші та прозу на тему Української повстанської армії. Журі конкурсу обрало 10 авторів-переможців, твори яких надрукували у календарі "12 історій про УПА".
Культурно-мистецький проект "12 історій про УПА набув у Рівному великої популярності й став відомим навіть далеко за межами Рівного.



За словами автора ідеї проекту, заступника міського голови Рівного Галини Кульчинської, на конкурс загалом на конкурс надійшло понад 300 віршованих та прозових робіт.



- Потрібно мати великий Божий дар володіти словом й вміти донести його до молоді, - сказала заступник міського голови Рівного Галина Кульчинська. - Я хочу подякувати всім, хто взяв участь в організації проекту, особливо художниці Наталії Серветник, яка малювала 12 картин до цього проекту та усім авторам.



У середу, 8 листопада, всі переможці конкурсу зібралися разом, аби отримати заслужену винагороду - великі кольорові перекидні календарі на 2013 рік, де надруковані тематичні картини Наталії Серветник та історії переможців конкурсу.



- Таких календарів ми надрукували 600 примірників, - розповіла Галина Кульчинська. - Ми подарували такі календарі воякам УПА, автору картин Наталії Серветник, переможцям конкурсу та журналістам. Також один екземпляр, як і обіцяли, відправили до Верховної ради України особисто депутату Вадиму Колесніченку, який поставив під сумнів законність проведення такого проекту. Ось ми хочемо його запевнити, що проект успішно завершився. Можливо цей календар змінить щось у його свідомості.



Також Галина Григорівна додала, що такі календарі потрібно роздати депутатам рівненської міськради, особливо представникам Партії регіонів.

За словами авторів історій, натхнення до написання таких історій вони черпали з різних джерел - з тематичних картин, книг, пісень, фільмів, а також із розповідей рідних, які були учасниками тих подій.



- Я писав вірші, але були й прозові твори, зокрема до 5 картини, - розповідає один із переможців конкурсу Олександр Щерба. - Першу історію я писав під впливом творів інших людей, коли з'явилася перша картина. Наступні уже не були для мене примусовими. Я з нетерпінням чекав, коли ж вийде наступна картина. Мене охопили такі емоції й натхнення, що навіть на канікулах, коли не було школи, я сидів перед монітором і чекав появи наступної картини-історії.

Деякі картини особливо надихали автора.

- Ось наприклад у 5 історії "Студент" я бачу якщо не себе, то свого однолітка, - говорить Олександр Щерба. - Й вона викликала найбільше переживань. Тут ти лежиш у теплому ліжку вдома, і уявити як там, де зброя, автомати, кулі свистять над головою, бідний та голодний студент сидить на холодній вогкій землі й читає книжку.



А от два дідусі іншої учасниці воювали по різні боки барикад.

- Це були два дідусі по маминій лінії, рідні брати, - розповідає одна з переможниць конкурсу, учениця 10 класу рівненського НВК "Колегіум" Онисія Синюк. - Вони жили в одному селі й були дуже дружніми. Проте в ідеології вони не зійшлися й війна роз'єднала їх. Один став воїном радянської армії, а інший пішов в УПА. Дід, що воював у радянській армії пройшов війну і дожив до старості, а от про долю того, що воював в УПА, відомо не багато. Один з його бойових побратимів розповідав, що дід під час бою підірвав себе гранатою, щоб не здатися в полон, але чи вижив він після вибуху - невідомо. Якщо загинув, то невідомо де він похований. Дід. який воював у радянській армії неохоче розповідав про ті події й відчувалося. що шкодував про те, що не підтримав вибір брата.

За словами Галини Кульчинської, гасло "Це твоя історія", під яким проходили всі заходи із відзначення 70-ї річниці створення УПА, залишиться й наступного року проект стане більш масштабним й буде присвячений 730 річниці від дня заснування міста Рівного.

ІНШІ СТАТТІ ДО ТЕМИ:

Рівненський конкурс "12 історій про УПА" жодних законів не порушує
У Рівному прокуратура перевіряє законність проведення конкурсу "12 історій про УПА"





На правах реклами