Ми у Facebook
23.11.2012, 10:02

Рівненський льонокомбінат можуть закрити через знахабнілу митницю?

Працівники вже готуються до акцій протесту у столиці.
Виробництво на Рівненському льонокомбінаті можуть незабаром зупинити. Через зміни митної вартості сировини, яку використовують на підприємстві. На льонокомбінаті кажуть: замість того, щоб сприяти вітчизняному виробнику, митниця навпаки ставить йому палиці у колеса. За таких умов рентабельність текстильного бізнесу абсолютно анульовується. А відтак існує загроза закриття підприємтсва. Працівників льонокомбінату така перспектива зовсім не влаштовує.

Конфлікти з Рівненською митницею щодо затримки розмитнення того чи іншого обладнання для льонокомбінату виникали й раніше. Однак, за словами власника Рівненського льонокомбінату Олега ЧЕРВОНЮКА, цього разу свавілля митників дійшло критичної межі.

Системне підвищення митної вартості сировини (причому без вагомих на те причин), яку імпортують для підприємства з різних країн світу, призвело до збитковості усього виробництва. А на підприємстві буквально днями вже готували до запуску новий потужний етап виробництво: запуск трьох фарбувальни машин.
– Завдяки імпорту дешевшої сировини нам останнім часом вдавалося стримувати невиправданий ріст цін на українському текстильному ринку, – ділиться Олег Червонюк. – Тепер же, коли нам доводиться оплачувати на 30 відсотків митної вартості, виробництво стає повністю збитковим. Лише за останню поставку бавовняної пряжі ми переплатили майже 14 тисяч доларів!

Відтак три сотні нинішніх працівників льонокомбінату можуть незабаром втратити роботу...



На митниці ж кажуть, що ніяких проблем з розмитненням немає. А коригування цін на імпортну сировину вони здійснювали згідно зі своїми джерелами інформації про ринок.

"Митний орган володіє інформацією щодо митної вартості ідентичних, подібних (аналогічних) товарів, яка призвела до виникнення сумнівів у правильності визначення митної вартості та до прийняття рішення про коригування митної вартості, заявленої декларантом", – такою була відповідь посадовців.
Однак, кажуть на льонокомбінаті, на підтвердження своєї позиції Рівненська митниця не навела жодної норми законодавства, за якими такі змін цін були дозволені.

– Ми вже готуємо позов до суду. Більше того, трудовий колектив готується до акцій протесту. У п'ятницю у Рівному, а згодом — і до столиці збираються, – зауважує Олег Червонюк. – З такими розцінками Рівненський льонокомбінат зможе пропрацювати хіба що до Нового року...

І додає:
– Відверто кажучи, мене вкотре неприємно вражає наша вітчизняна бюрократична система. Хто що хоче — те й робить. Дірки в державній скарбниці латають вже будь-якими способами. У тому числі — і за рахунок незрозумілих, необґрунтованих націнок на митну вартість імпорту. Мене, як сумлінного платника податків, це шокує. Хоча найнеприємніше, що ніхто не усвідомлює: потужний промисловий гігант, який тільки почав відроджуватися, тільки дав роботу рівненським спеціалістам, – може закритися... Однак, ми не збираємося так просто здаватися. Будемо боротися до того, коли чиновники дадуть спокій вітчизняному виробнику і нарешті дадуть йому можливість нормально, конкурентноспроможно розвиватися.





На правах реклами