Ми у Facebook
27.11.2012, 13:06

Українці не зможуть купити деякі іномарки

Іномарки, ймовірно, незабаром подорожчають, а деякі марки авто можуть взагалі зникнути з ринку. Верховна Рада вже прийняла в першому читанні закон про утилізаційний збір, який піднімає вартість автомобілів іноземного виробництва на суму від 9 до 30 тисяч гривень.
"На автомобіль півтора літра це буде вже 9 тисяч додаткового податку потрібно буде заплатити. На 3,5 літра це вже 30 тисяч гривень. Ми розуміємо, для чого це потрібно буде зробити? Щоб імпортні автомобілі стали для українських покупців непідйомними", - повідомив гендиректор асоціації дилерів і автоімпортерів Олег Назаренко.

Нагадаємо, утилізаційний збір Україна планує ввести слідом за Росією. Гроші збирають з власників нових автомобілів, щоб через багато років спеціальна фірма розібрала і порізала його на металобрухт.

"Де логіка? Ми хочемо утилізувати автомобіль або зібрати гроші? Якщо зібрати гроші, то не треба біле називати чорним", - дивується гендиректор "Ніссан Україна" Андрій Нестеренко.

Якщо утилізаційний збір введуть тільки на іномарки, як це і планують, вартість вітчизняних машин також зросте, прогнозують імпортери. Адже виробники навряд чи відмовляться від додаткового заробітку. Отже, програє покупець, переконують імпортери.

Пояснень від розробників законопроекту отримати не вдалося, зате на фірмі, яка розбирає старі автомобілі, виявилося, що вони не беруть грошей за утилізацію, а навпаки - ще й платять. Також питання залишається зі старими вітчизняними авто, які десятиліттями гниють у дворах будинків. Поки що цю проблему намагаються вирішити за рахунок покупців нових авто.

За матеріалами: tsn.ua





На правах реклами