Ми у Facebook
11.12.2012, 15:10

У продукції двох рівненських супермаркетів виявили стафілокок

Фахівці інспекції у справах захисту прав споживачів під час перевірки супермаркетів у Рівному виявили у готовій продукції бактерії стафілокока золотистого. Зокрема, у продукції двох магазинів лабораторні аналізи підтвердили наявність стафілокока.
Цю продукцію вилучили та утилізували, а керівники суб’єктів господарювання отримали приписи про заборону виробництва та реалізації зазначеної продукції.

Під час планових перевірок дотримання вимог чинного законодавства про захист прав споживачів при реалізації продовольчих і непродовольчих товарів у двох супермаркетах було виявлено стафілокок у готовій продукції, зокрема в салатах та у курці гриль. Грубі порушення були зафіксовані у супермаркеті «Вопак» і гіпермаркеті «Велмарт».

Стафілококові токсини − загальна причина харчових отруєнь. Бактерії часто ростуть у харчових продуктах за умови їхнього неналежного зберігання. Стафілокок золотистий, проникаючи в організм, може спричинити зараження ран, провокуючи виникнення гнійних наривів. А також викликати смертельно небезпечні інфекції: пневмонію, менінгіт, ендокардит, інфекційно-токсичний шок, сепсис.

Наразі до адміністративної відповідальності притягнуто 9 посадових осіб, а сума штрафів склала 10,2 тисячі гривень. Окрім цього, застосовано адміністративно-господарські санкції на суму 2,43 тисячі гривень.

Під час перевірок цих закладів було також встановлено, що прибирання та обробка кухонного інвентарю здійснювалися неякісно. Відтак, порушники заплатять ще по 425 гривень штрафу.

До речі:
Стафілокок золотистий може безсимптомно розмножуватися на шкірі, слизових оболонках, у пазухах носа, на волоссі та нігтях. Безсимптомно - якщо пощастить. Він відповідальний за безліч хвороб. На шкірі і в м'яких тканинах він викликає так званий синдром лущення шкіри і целюліт, які є найчастішою інфекційною хворобою шкіри. Дихальним шляхам загрожує некротизуюча пневмонія, очам - кон'юктивіти і ендофтальміти, серцю - ендокардит і перикардит, опорно-руховому апарату - остеомієліт та інфекційний артрит.

Розмножуючись у харчових продуктах (у тому числі в тих, що «не псуються», таких як твердий сир і салямі), стафілокок золотистий виділяє токсини, які є найчастішою причиною серйозних харчових отруєнь. При кулінарній обробці стафілокок гине, але його токсини не руйнуються (так що не варто розраховувати, що якщо ковбасу «з душком» обсмажити, вона знову стане їстівною).





На правах реклами