Ми у Facebook
18.12.2012, 12:30

Міський голова Рівного розказав, коли приберуть сніг

З Володимиром Хомком зустрілись у його робочому кабінеті, наприкінці робочого дня понеділка. Міський голова розповів порталу OGO.ua, чому місто опинилось під снігом і коли комунальні служби розчистять замети.
- Від рівнян зараз можна почути багато нарікань на снігові замети. На те, що вулиці Рівного не розчищені. Чому склалась така ситуація?

- Не вистачає техніки, не вистачає ресурсів, гроші міста зависли в казначействі і не проплачуються. І ця ситуація, що склалась, - це результат цілого набору причин.

Уявіть, що цей сніг, що випав, це ще не найстрашніший, а десь на рівні середнього. Та я навіть радий, що так сталось, може, нарешті керівництво держави зверне увагу на ті проблеми, які існують на місцях.

Як Рівне постраждало від першого снігопаду ФОТОРЕПОРТАЖ

- Думаєте, пересічних рівнян цікавлять ці проблеми?

- Я розумію, що людині, яка виїхала на дорогу, “до лампочки” мої проблеми. Він хоче, щоб дорога була чиста. Те, що зараз відбувається: таксистам - не подобається, людям - не подобається, дорожникам - не подобається, і мені не подобається. Я розумію, що в першу чергу, критикують мене і моїх підлеглих. Але ті люди, які працюють на тракторах, ті, хто чистять дороги — вони працюють на тому, що мають.

У Рівному для прибирання снігу задіяли всю техніку, яка є

- Але ж закидають, що техіка не чистить вулиці.

- Це неправда. Поїздіть містом уночі подивіться. Ці люди, на всій техніці, яка у нас є, цілу ніч “пашуть”. Вдень вони не можуть нормально працювати, бо багато машин їздять і багато припарковано. Вони заважають.

А вночі люди працюють цілу ніч. Хмилецький (заступник міського голови — авт.) вже майжне живе в міськ-ШЕУ. До ранку прості робочі вже валяться з ніг. Там же ж звичайні люди працюють.

- Зараз уся наявна техніка працює?

- Усе, що в нас є — все працює. На сьогодні ми вже витратили 170 тонн солі і 800 кубічних метрів піску та відсіву. Зараз у більшості сипемо відсів, а не пісок. Від піску зараз жодного ефекту. Сиплемо “крошку” на перехрестях, але все одно слизько, бо вона “тоне” в снігу.

- Скільки техніки не вистачає?

- Якби в нас, для прикладу, було б 100 одиниць техніки, а не 30, так як зараз, то ситуація, звісно, була б інша. Ми зараз залучили вже все, що можна: техніку водоканалу, тепломереж. Розгрібаємо основні вулиці, і будемо розчищати другорядні. Ми ставили завдання, щоб перш за все пішов громадський транспорт, щоб у магазини змогли завезти продукти, а діти піти в школу. Робили і робимо все, щоб життя в місті не паралізувалось. Техніки катастрофічно не вистачає.

Чи виїдуть танки на рівненські дороги?

Я ставив собі задачу щороку купувати хоча б одну одиницю техніки. Ми ще у вересні мали купити машину, але гроші “зависли” в казначействі. Тобто платіжка відпралена, а гроші не переведені. І машини нема. Звісно, вона б не врятувала ситуацію, але сам факт.

На сьогодні вже 14 мільйонів наших грошей заморожено. Ви тільки уявіть, 14 мільйонів! Це скільки дахів можна відремонтувати, скільки роботи зробити...

З досвіду рівнянина: Як вирватись зі снігового полону

- Яка ситуація в інших містах?

- Майже така ж, як і в нас. Десь краще — десь гірше. Був у Львові, там важка ситуація. Машин понаставляли і ці жіночки-двірники мусять баліями витягувати сніг між ними і під ними. Всюди снігу багато і всюди проблеми з технікою. Це не залежить від партійності мера. У Тернополі мер від “Свободи”, у Луцьку — від “Нашої України”, у Львові — від ХДС, у Житомирі — регіонал, я — безпартійний. Але ситуація у всіх однакова.

OGO.ua знову контролюватиме дороги Рівненщини

Зараз сніг уже так не йде, буде передишка. Ми розчистимо остаточно центр і підемо в бокові вулиці. Ми зараз робимо все, що в наших силах. Все, що дозволяють наявні у міста ресурси.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ