Ми у Facebook
20.12.2012, 11:08

Післявиборчий розподіл сил у Рівненській міськраді

Уже кілька тижнів відкладаю написання статті про зміни у рівненському політикумі після парламентських виборів. Щось не давало викласти те, що відбувається, не трималось купи. Але все ж таки спробую зібрати в одну систему ті події і процеси, які матимуть вплив на розстановку сил і життя міста.
Перемога/поразка
Ще перед виборами міським головою Володимиром Хомком і найближчим його оточенням була вибудувана складна система передачі влади. Ця система мала забезпечити збереження балансу сил між основними групами впливу після переходу Хомка у парламент. А самому Володимиру Євгеновичу — зберегти вплив на процеси у місті.

Депутати міськради ввели нову посаду — першого заступника міського голови. За інформацією з достовірних джерел, її мав обійняти Петро Дубас. Який, до речі, й не заперечував таку можливість в коментарі порталу OGO.ua.

Міський голова Рівного: "Прибирання снігу не залежить від партійності" [+ІНТЕРВ'Ю]

Окрім того, жваво обговорювалась тема зміни секретаря Рівнеради. Були бажаючі змінити Андрія Грещука у кріслі, яке після ймовірного виграшу мера на виборах ставало №1 в місті (секретар міськради стає "виконуючим обов'язки мера" до виборів нового міського голови — авт.). У кулуарах міськради називали прізвища голови фракції “Батьківщина” Юрія Запорожця та голови фракції Партії регіонів Олексія Губанова. Наскільки вони були правдивими, зараз вже судити важко. Міський голова вибори програв, і все залишилось на своїх місцях. Хоча дещо таки змінилось...

Рівненські депутати у Верховній Раді: бійки та блокування [Фото+Відео]

Для міського голови поразка на виборах - це не смертельний програш, але стратегічна поразка. Ті, хто вже бачив себе на нових посадах після переходу Володимира Євгеновича до столиці — навряд чи втратили до них інтерес. Самі результати виборів поглибили розкол між різними бізнес-групами. Які в своєму програші звинувачують один одного. Крім того, бізнесмени, близькі до "Свободи", з перемогою Олега Осуховського отримали нову перспективу і вплив. Став народним депутатом і рухівець Валентин Королюк, а це вже шанс відновити втрачені позиції та вплив для іншого рухівця, екс-секретаря міськради Юрія Торгуна. Розклад сил змінився.

Змінився розклад і в сесійній залі міськради. Баланс, який міський голова вибудував після місцевих виборів 2010 року — порушено. Поки що це непомітно, але знаючі люди кажуть — так, як колись, вже не буде.

Депутат Сергій Васильчук, голова депутатської групи "Рідне місто"
Депутат Сергій Васильчук, голова депутатської групи "Рідне місто"


Ще перед виборами у сесійній залі зникла фракція, а на її місці народилась депутатська група. Так, фракція “Наша Україна”, яку очолював заступник міського голови Сергій Васильчук, припинила своє існування, а на її місці виникла депутатська група “Рідне місто”. У результаті переформатування замість п’ятьох депутатів у Васильчука виявилось сім. До його групи приєднались депутати Світлана Богатирчук-Кривко та Людмила Туровська.

Депутат Людмила Туровська та депутат, заступниця голови депутатської групи "Рідне місто" Світлана Богатирчук Кривко
Депутат Людмила Туровська та депутат, заступниця голови депутатської групи "Рідне місто" Світлана Богатирчук Кривко


Цікаво, що тепер у цій групі зібрались усі заступники покійного мера Віктора Чайки (Васильчук, Хмилецький та Богатирчук-Кривко). Окрім того, у цієї групи є ще кадровий резерв: молодий депутат Антон Сачук, син Олександра Сачука, депутата з групи “Рідне місто”. У кулуарах називають ще 2-3 прізвища, які можуть влитись у цю групу. В результаті її чисельність може досягнути 10-11 депутатів. А це, на фоні протиріч у найбільшій фракції “Батьківщина”, - значна сила.

“Батьківщина” в небезпеці
“Що там у вас в Рівному твориться? Начальство тут у нас незадоволене рівненською міською організацією”, — ці слова довелось почути від давнього приятеля, який має стосунок до центрального керівництва партією “Батьківщина”. Як виявилось, у столиці вже давно поглядають у бік Рівного з думками про “наведення порядку” в міській партійній організації.

Перевибори на Рівненщині відбудуться на початку 2013 року

Одним з аргументів мого співрозмовника було посилення протиріч у самій організації і фракції між різними групами впливу. Із заміною Любомира Гладуна на посаді голови фракції Юрієм Запорожцем пов’язували сподівання на зміцнення позицій фракції і подолання внутрішніх конфліктів. Але сподівання нібито не виправдались.

Депута Юрій Запорожець, голова фракції "Батьківщина"
Депута Юрій Запорожець, голова фракції "Батьківщина"


Співрозмовник припустив, що нинішній голова фракції теж може бути зміщений. У столиці вже нібито придивляються до двох інших кандидатур: молодого депутата-журналіста Олександра Курсика та підприємця-мецената Олександра Нестерука.

Депутат Олександр Нестерук, фракція "Батьківщина"
Депутат Олександр Нестерук, фракція "Батьківщина"


Інтереси Курсика, нібито, лобіює його тесть, голова Костопільської райради Віктор Талащук. Він має хороші зв'язки у столиці та в області.

Депутат Олександр Курсик, фракція "Батьківщина"
Депутат Олександр Курсик, фракція "Батьківщина"


Але не варто списувати з рахунків і Юрія Запорожця. Навряд чи він так просто здасться.

З нуля...
У нинішній ситуації міському голові доведеться все починати спочатку і вибудовувати нову систему балансу в міській раді. Володимир Хомко вже не раз демонстрував чудеса в цій справі. Лишень пригадайте, як після місцевих виборів призначали секретарем Рівнеради Андрія Грещука. Тоді в бій проти мера пішли “Батьківщина” і “Свобода”. А вже через рік Володимир Євгенович опирався у ключових голосуваннях на біло-червоних, у той час як колишні союзники все частіше опинялись осторонь.

Міський голова Володимир Хомко
Міський голова Володимир Хомко


Але цього разу міському голові буде важче. Як вже згадувалось, нардепами стали ті, хто ще вчора мусив домовлятись з мером, або ж взагалі — ворогували з ним. Тепер його опоненти матимуть більше можливостей “віддячити” Володимиру Хомку. Питання — для чого?

У грудні Рівнераду чекають зміни

Посада міського голови, при нинішній політичній ситуації в країні, - не надто привабливе місце. Як сказав нещодавно в розмові один з впливових рівненських політиків: “Посада міського голови — це зараз політичне самогубство. Грошей немає, але за все винен... Та й у самій міськраді зараз не все в порядку, а половина терміну повноважень вже минула”.





На правах реклами

РДБК

Відпочинок у Карпатах


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини

26.10, 20:00 Ціни на світло: українцям розповіли, якими вони будуть з 1 листопада

26.10, 19:30 "Обнялися і заплакали": двоє військових зустрілися після того, як вважали один одного загиблими

26.10, 19:00 Рівненські родини можуть отримати грошову компенсацію: надають її за добру справу

26.10, 18:30 На Рівненщині з'явилася десята «зелена кімната»

26.10, 18:00 На Рівненщині провели реабілітаційний захід для поранених Героїв

26.10, 17:30 Пенсія за віком чи інвалідністю: українцям розповіли, що краще обрати

26.10, 17:00 Рівненська "екстренка" передає дві швидкі для Клеванської лікарні та Центру психічного здоров'я

26.10, 16:30 Благодійні ярмарки на Дубенщині зібрали понад 70 тисяч гривень для підтримки військових

26.10, 16:00 Хотіли зробити парковку, а отримали покарання: у Рівному виявили порушників благоустрою

26.10, 15:30 На Рівненщині внаслідок вибуху гранати загинули люди