Ми у Facebook
25.12.2012, 11:02

Як зустрічають Новий рік у селах Рівненщини

До зустрічі Нового року готуються скрізь і абсолютно всі: від старого до малого, від бідного до заможного, в містах-мегаполісах й селах далеко на окраїнах.

Здавалося б, свято загальне і святкують його всі однаково. А от і ні. У багатих свої “причуди”. А от люди з села ставляться до всього набагато простіше.

До Нового року тут не готуються за два місяці наперед. Максимум — за тиждень, щоб у хаті поприбирати, грубку натопити та кабанчика зарізати.



У родині Івана Яковича із села Вербівка Дубровицького району перед Новим роком — свій особливий ритуал. Чоловік разом з сином Миколою колють кабанчика, щоб і ковбас наробити, і кров'янку до свята запекти, і холодцю наварити.

- Ще за діда повелося, що на свято має бути свіжина, - каже пан Іван. - Тоді й самим є що їсти, й гостей є чим частувати, як до хати прийдуть. Ну і самогонку, звичайно ж, варимо. Куди ж без неї? Треба ж за свято випити “по п'ять крапель”, щоб добре жилося в Новому році (сміється).



А от Марія Петрівна із села Іванівка Радивилівського району каже, що на Новий Рік стараються приготувати щось смачне та ексклюзивне.

- Традиційне олів'є ми не готуємо, - зізнається жінка. - Для нас це буденний салат, який їмо мало не щодня. А от на свято можна побалувати себе “Грецьким салатом” або “Цезарем”. На десерт гарно смакують консервовані яблука, сливи, абрикоси.

Вітання на Новий рік: чого побажати рідним людям?

Проте є у селах Рівненщини і люди, які абсолютно не переймаються подібними турботами. Подружжя Пилипюків із Рокитнівщини вже другий рік як не чекають бою курантів

- Ми вже не в тому віці, щоб не спати до дванадцятої години ночі (подружжю Пилипюків по 70 років), - каже Галина Мифодіївна. - За календарем знаємо, що наступає Новий рік і нам цього достатньо. А довгий зимовий вечір проводимо як завжди: сядемо, повечеряємо та й на піч, щоб не мерзнути. Ще якби діти та внуки доїжджали вчасно... а так ждемо вже їх ближче до Різдва.

Як бачите, Новий рік відзначають по-різному. Не всі чекають бою курантів, феєрверків чи передноворічного звернення Президента до народу. Можна обійтись ковбасою домашнього виробництва та концертами по телевізору. Головне — прожити наступний рік у доброму здоров'ї та гарному гуморі.

Чого і вам щиро бажаємо :) З НОВИМ РОКОМ!





На правах реклами