Ми у Facebook
01.01.2013, 10:52

Як не погладшати за свята

Час новорічно-різдвяних свят – велике випробування для організму. Витримати його без шкоди для здоров´я і естетичного вигляду під силу далеко не кожному.
За словами дієтологів, лише за одну новорічну ніч середньостатистичний українець з´їдає близько 3 тисяч кілокалорій. Такої кількості енергії вистачило б на два дні звичайного життя.

«Коментарі» за допомогою дієтолога Наталії Самойленко склали основні правила безпечного гуляння. Дотримуючись їх, можна звести до мінімуму ризик переїдання і, відповідно, появи зайвих кілограмів.

Не сідати за святковий стіл голодним
Одне з найголовніших правил будь-якого гуляння – не виношувати мрію про їжу до самого вечора. Обов´язково в святковий день потрібно снідати, обідати і вечеряти, а не чекати того заповітного моменту, коли всі нарешті сядуть за святковий стіл. Адже голод – головний винуватець переїдання. А надмірне захоплення їжею може привести до неабияких наслідків. Причому жертвою переїдання виявляються не лише органи травлення (хоча вони, звичайно, насамперед), але і серцево-судинна система організму. Особливо «дістається» хронічним захворюванням: об´їдання може дуже загострити їх протікання і навіть перевести хворобу в гостру фазу.

Випити склянку води
Будь-яке торжество потрібно починати зі склянки води. Випити рідину можна ще до того моменту, як почнеться гуляння. Оптимальний час – за 20-30 хвилин до вживання їжі. Рідина займе місце в шлунку, тому він наповниться швидше. А це означає, що кількість з´їденого скоротиться.

Починати з квашеного
Будь-яку святкову трапезу рекомендується починати з овочів. Бажано - квашених, тому що в них багато ферментів (ензимів), що прискорюють процес розщеплювання їжі. До таких овочів належать, перш за все, капуста, огірки і помідори. Втім, почати можна навіть із квашених яблук.

Не забути про корисні салати
Після квашених овочів рекомендується переходити до легких салатів. Не можна, звичайно, сказати, що помідори, огірки і капуста – це сезонні для зими овочі, проте салати, приготовані з них, стануть чудовою альтернативою традиційному «Олів’є». Взагалі, дієтологи рекомендують уникати за новорічним столом салатів, заправлених майонезом. Краще замінити їх будь-якими стравами, що складаються зі свіжих овочів із зеленню, сиром, горошком, кукурудзою, заправлених рослинною олією. Як варіант: капрезе або грецький салат.

М´ясо не має бути жирним
Після салатів можна поступово переходити до м´ясних страв. Краще, щоб ці страви були із сої, риби або ж птиці. Ідеально, щоб такі страви не були жирними: смаженими або копченими - рекомендується їх готувати на пару, варити або запікати.

Якщо ж дуже хочеться смачну відбивну або копчену скумбрію, то дієтологи рекомендують відкласти її споживання до 1 січня, причому до другого споживання їжі.

Утриматися від споживання хліба
За словами дієтологів, хліб будь-якого дня не рекомендується їсти після 17.00, а під час нічного гуляння він взагалі украй шкідливий, особливо для тих, хто боїться набрати зайві кілограми. Краще готувати таку їжу, щоб він був не потрібен. А вже якщо зовсім не під силу відмовитися від шматочка, то краще вибирати чорний хліб або хліб із цільних зерен – у таких продуктах найменша кількість вуглеводів.

Не запивати їжу
Всі знають, що споживання великої кількості різноманітної їжі з алкоголем украй шкідливе для шлунку. Проте мало хто дотримується цього правила. Щоб не ускладнювати роботу організму, який і без того перебуває в стані стресу, в новорічну ніч варто забути про солодкі газовані напої і компоти. Найкраще, якщо дозволяє здоров´я, взагалі не запивати їжу.

Проте якщо через 30-40 хвилин «сухої» їжі в організмі виникло неприємне відчуття здуття, то варто випити склянку теплої (кімнатної температури) негазованої слаболужної мінеральної води. У перервах між їжею замість газованих напоїв краще випити теплого зеленого чаю або склянку води з лимонним соком.

Не їсти десерту
Святкове нічне гуляння у жодному випадку не повинно закінчуватися десертом. Він може стати справжньою «бомбою сповільненої дії» для організму. Після всього з´їденого за ніч солодке обов´язково перетвориться в зайві сантиметри на талії і стегнах. Краще ласувати десертами на другий день святкування, а то і на третій.

Постноворічну ніч почати з фреша
Якщо після рясної нічної їжі організмові ще захочеться їсти, то не варто починати пізній сніданок зі смажених курячих ніжок. Перша їжа має бути максимально легкою: овочевий салат, а найкраще – фреш (овочевий або фруктовий). Також вельми поживні й корисні супи-пюре: шпинатний, гарбузовий, грибний.





На правах реклами