Ми у Facebook
06.01.2013, 15:30

Рекордно високий дідух встановили на центральному майдані Рівного (ДЛЯ ОБГОВОРЕННЯ) [+Фото]

Традиційний український різдвяний оберіг – дідух - з'явився на майдані Незалежності у Рівному. Дідух має висоту понад 4 метри й буде радувати око рівнян аж до Водохреща.
Започаткована два роки тому традиція встановлювати у центрі міста дідух продовжилася й цього року.

Проте, на відміну від попередніх років, цьогорічний дідух став рекордно високим.

- Його висота - 4 метри 20 сантиметрів, - розповіла заступник міського голови Рівного Галина Кульчинська. - Він складений зі 101 пучка збіжжя. Традиційно використані жито, пшениця, овес, льон та ячмінь. Дідух зібраний з трьох частин-ярусів, тому вагу я вам не скажу, адже його не несли, а збирали на цьому місці. Замовили ми його ще влітку, й родина майстра Миколи Огородника витратила аж цілий місяць на його виготовлення.



Сам майстер на встановлення дідуха не приїхав.

Більше фото дідуха - у фотогалереї

За словами Галини Кульчинської, традиція встановлювати дідух - унікальна, тому її потрібно берегти.

- Це дуже давня традиція, і вона є лише в Україні, - говорить Галина Кульчинська. - Це, так би мовити, наша "фішка". Те, що не запозичене, а наше, українське. Ця традиція така ж унікальна, як традиція вертепу й коляди, що народилися саме в Україні.



У центрі міста красень-дідух простоїть до Водохреща. Чи замовлятимуть на наступний рік новий дідух - ще не вирішили. За словами Галини Кульчинської, все залежатиме від того, як збережеться цей дідух.

Більше фото дідуха - у фотогалереї

До вподоби традиція й рівнянам



- Я третій рік поспіль приходжу поглянути на дідух, - говорить учень однієї з рівненських шкіл Владислав. - Раніше про цю традицію знав небагато, але уже третій рік поспіль ми й вдома дідуха ставимо, й міським дідухом приходимо помилуватися з родиною.

Більше фото дідуха - у фотогалереї

Щоправда, рівненський дідух не став найвищим в Україні, адже в Тернополі днями презентували дідух, що має висоту 8 метрів.

Тернопільський дідух. Фото tsn.ua
Тернопільський дідух. Фото tsn.ua


Але, ймовірно, рівненський дідух і стане найвищим з тих, що встановлені на вулиці, адже у Тернополі різдвяний символ стоїть у приміщенні.

ПИТАННЯ ДЛЯ ОБГОВОРЕННЯ: Як Ви ставитеся до традиції встановлення дідуха? Який дідух встановлюєте у своїй оселі?

ІНШІ СТАТТІ ДО ТЕМИ:

У центрі Рівного встановлять величезний дідух





На правах реклами