Ми у Facebook
25.01.2013, 17:30

Нардеп-регіонал з Рівненщини ставить під питання важливість ЗНО та хоче повернути вступні іспити

Законопроект "Про вищу освіту", що був зареєстрований у Верховній Раді наприкінці минулого року, ставить під питання необхідність проведення ЗНО і може повернути у ВНЗ корупцію. Про це у Рівному зазначили спеціалісти Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти.
Мова йде про законопроект №1188, авторами якого стали депутати-регіонали Сергій Ківалов, Григорій Калетнік та екс-губернатор Рівненщини та президент Національного університету водного господарства та природокористування Микола Сорока.

Чим у Верховній Раді займаються рівненські депутати

Законопроект передбачає вступ до ВНЗ за окремими правилами для бюджетників та для контрактників.

Перші здають ЗНО, враховується середній бал атестату та, як колись, вступні іспити. До того ж, ВНЗ самі визначатимуть, бали з яких випробувань є основними при вступі. Щоправда, це передбачено лише для національних ВНЗ, але таких в Україні понад 70.

Для абітурієнтів, що вступають на контрактну форму, законопроект передбачає взагалі інші, окремі правила вступу.

- Це сприятиме поверненню корупції у ВНЗ, - говорить вчитель однієї з рівненських шкіл пані Світлана. - До того ж абітурієнти самі розгубляться на підготовці до чого слід робити акцент - вступних іспитів чи ЗНО. Тому відмовлятися від ЗНО буде неправильно, адже це просто поверне розвиток освіти у зворотному напрямку.

Рівненським абітурієнтам зменшили час на складання ЗНО з історії України

Погоджуються з такими думками й у Львівському регіональному центрі оцінювання якості освіти, зазначаючи, що згідно із соціологічними дослідженнями, більшість українців підтримують ЗНО як найкращу форму оцінки знань при вступі у ВНЗ.

- З початку цього року через цей законопроект ми чули чимало розмов, що ЗНО цього року є під питанням, - говорить заступник директора Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Ольга Янушевич. - Соціологічні дослідження, які проводились неодноразово, підтверджували, що переважна більшість громадян підтримує проведення ЗНО. Також вони підтверджують, що це найуспішніша реформа у сфері освіти за останні роки й те, що абітурієнти, які мають знання, можуть вступити на навчання у ВНЗ на державну форму. Тому будь-які спроби нівелювати ЗНО або вести розмови про те, чи потрібне воно взагалі, я вважаю, немає ніяких підстав й це не має ніякого майбутнього. Тому, незважаючи ні на що, ЗНО буде.

Як правильно зареєструватися на ЗНО?

Як зауважив проректор з моніторингу і експертизи якості освіти Рівненського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Петро Ковальчук, наразі ЗНО на законодавчому рівні не закріплене, тому позитивом від ухвалення закону "Про вищу освіту" має стати саме узаконення ЗНО.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ