Ми у Facebook
29.01.2013, 08:00

Час провести ревізію в підвалі, коморі, холодильнику

Календарик: 29 січня 2013 року, вівторок.
Місяць у знаку Діви, третя чверть (спадає), 18-й місячний день.
Колись день 29 січня у народі називали «Петро-напівкорм». Наші пращури вклонялись чесним веригам святого апостола Петра й перевіряли, скільки корму в господарстві залишалось до весни та нового врожаю. Господині поповнювали запаси борошна, круп та інших продуктів, перевіряли, як зберігаються овочі у погребах, льохах, підвалах, коморах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Час перевірити домашні зимові запаси картоплі, овочів та фруктів

А ми зазирнемо у холодильник та морозильник. Чи давно проводили там «ревізію»? Коли востаннє його мили й розморожували? Фу-ууу… Що там робить напівпорожня банка із запліснявілими помідорами? Що це так погано пахне - зіпсувався сир, протухли оселедці чи підлива скисла?

- Якщо в холодильнику застоявся неприємний запах, треба негайно звільнити його від усього, щоб там зберігається, й вимити м`якою кухонною губкою. Але спочатку треба його вимкнути з розетки, вийняти всі полички, лотки, контейнери й повністю розморозити.

- Холодильник протирають губкою, змоченою у теплою водою з оцтом чи содою (1-2 столові ложки на 1 л води), делікатним миючим засобом для посуду або спеціальним миючим, дезодоруючим та дезінфікуючим засобом для холодильників та мікрохвильовок. Неприємний запах зникає одразу.

- Після цього холодильник треба вимити всередині та зовні чистою водою, насухо протерти чистим кухонним рушником і залишити на певний час відкритим, щоб провітрити. Слід добре промити й протерти насухо гумовий ущільнювач - це слабке місце кожного холодильника.

- Полички, лотки, контейнери та інші зйомні деталі холодильника так само миють, протирають і повертають на місце.

- Розсортовані продукти харчування розставляють по своїх місцях згідно з інструкцією до холодильника і намальованими на поличках позначками.



- Безжально викидають все зіпсоване, потухле, скисле, запліснявіле – щоб не розмножувалися шкідливі мікроорганізми й щоб не отримати харчове отруєння.

- Малосольну рибу й консервований щавель, варену ковбасу і вершкове масло, які ви поки що не збираєтесь використовувати, але боїтеся, що зіпсуються, можна покласти у контейнер й відправити у морозилку.

- Аби не розповсюджувався запах, деякі продукти варто перекласти у чисті банки й контейнери й герметично їх закрити. Можна купити спеціальний поглинач запахів для холодильників чи покласти на одну з поличок жменю кавових зерен. Вмикають холодильник, встановивши потрібний температурний режим.

Щоб у рівнян в оселях чисто було завжди! [+ПОРАДИ]

І насамкінець - на аркуші паперу складають список основних продуктів (сіль, цукор, борошно, крупи, олія тощо), запаси яких закінчуються. Тут стане в нагоді магнітик - можна зафіксувати ним список перед очима на дверях холодильника :)





На правах реклами