Ми у Facebook
01.02.2013, 13:05

На Рівненщині дітей змушують платити за проїзд у шкільному автобусі

У селі Верба діти змушені платити за те, аби автобус довіз їх до школи. Інакше на уроки півсотні учнів можуть не потрапити.
Батьки дітей твердять: з листопада здавали на пальне по 40 гривень на місяць, нині – по 60. Люди обурені практикою «хто платить, той їде». Адже автобус має безкоштовно возити учнів.

«У мене шестеро дітей, і по 60 гривень заплатити - це 360 гривень. Це велика сума. І в школу на харчування ще здай – воно не безкоштовне для дітей», - скаржиться багатодітна мати Міля Буханська.

«Мене не впустили в автобус, то мусив маршруткою їхати. І директорка сказала, що всі до неї в кабінет написати, чому запізнилися на уроки», - розповідає школяр Дмитрик.

Мороз і сильні опади, слизька небезпечна траса – байдуже. Не платиш – виганяють із автобуса. Тоді старші добираються на уроки рейсовою маршруткою. А молодші, плачучи від сорому, вертаються додому. Такі дії молодої директорки принижують дітей і позбавляють бажання взагалі ходити в школу, нарікають батьки.

Аби дістатися навчального закладу, треба йти міжнародною трасою Київ-Чоп, якої через інтенсивний рух вантажівок бояться навіть дорослі.



Спроби батьків порозумітися з директоркою успіху не принесли. Та проігнорувала і знімальну групу «Фактів». А заступниця директорки заявила - батьки добровільно платять за шкільний транспорт, і з автобуса ніхто учнів не виганяв.

«У нас ніхто ніколи мови не вів про те, що це може бути насильно. Не буде коштів на автобус - не будемо збирати з дітей. Автобус не буде їздити - і ніхто з дітей тоді до школи не зможе вчасно дістатися», - каже заступник директора школи в селі Верба Марія Гуменюк.

Вимагати гроші за шкільний автобус - незаконно, кажуть у райвідділі освіти. А дії директорки виправдовують молодим віком. Оплачувати шкільний автобус чиновники обіцяють з весни, коли пройде тендер на пальне.

«Ситуація склалася, бо у 2012-му році нам додатково було поставлено три автобуси, і сума на паливо перевищила 100 тисяч гривень. Тому змушені були організовувати тендер. Ми створимо спеціальну комісію, включимо туди психолога, проведемо розмову з батьками та учнями, з адміністрацією навчального закладу, і з’ясуємо, звідки виникла проблема», - обіцяє заступник начальника відділу освіти Дубенської райдержадміністрації Сергій Кедись.

Аби шлях дітей до школи став безпечним, дорожники обіцяють із часом облаштувати спеціальні доріжки. Та це в майбутньому, а от після приїзду журналістів «Фактів» директорка школи взагалі заборонила всім дітям села Верба користуватися автобусом.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ