Ми у Facebook
12.02.2013, 10:03

У Рівненському міськвиконкомі сперечалися через… капелюх Уласа Самчука

Днями у Рівному оголосили імена претендентів на отримання міської літературної премії імені відомого українського письменника, уродженця Рівненщини Уласа Самчука. Представники журі ім’я переможця поки не назвали, а ось через диплом, який отримає лауреат, посперечатись встигли.
На отримання першої літературної премії імені Уласа Самчука претендуватимуть 5 творів чотирьох рівненських авторів.

Зокрема, на здобуття премії претендуватимуть Степан Бабій з твором "Бурелом", Сергій Снісаренко з публіцистичними творами з циклу "Рівне і рівняни", Катерина Тибель, яка представила збірку поезій "Хочу бути весною", та Євген Шморгун з двома творами - дилогія "І пітьма не здолала його" та "Твердь".

- Ми давали чіткий термін подачі заявок - до першого лютого, - розповіла заступник міського голови Рівного Галина Кульчинська. – За цей час надійшли ось ці п'ять заявок, серед яких комітет з присудження премії й обиратиме найкращого.

Цікаво, що серед претендентів - не лише художні твори, а й одна журналістська праця, яку представив журналіст газети "Сім днів" Сергій Снісаренко. Присвячена вона Рівному і його мешканцям.



- Це ми зробили свідомо, - пояснила Галина Кульчинська, - Щоб показати, що є запит на такі речі і щоб підняти рівень журналістики.

Щоправда, представниця Національної спілки письменників зауважила, що оцінювати публіцистичні твори та художні разом - важко.



- Як на мене, певні труднощі в тому є, - говорить член Національної спілки письменників України, секретар Рівненської організації Національної спілки письменників України Юлія Бундючна. - Кожен жанр має свою специфіку. Варто було зробити конкретно за щось. Або робити за роками. Наприклад, цей рік - публіцистика, наступний - проза чи поезія.

Відтепер комітет з присудження премії матиме час на ознайомлення із творами й 18 лютого таємним голосуванням обере найкращого.

За словами Галини Кульчинської, премія ім. Уласа Самчука буде присуджуватися щорічно, 20 лютого, до дня народження письменника. Розмір премії – 5 тисяч гривень.



Окрім грошової винагороди лауреат отримає унікальний нагрудний значок, виготовлений з латуні, та диплом із зображенням Уласа Самчука.

Зразок значка
Зразок значка


Галина Кульчинська продемонструвала ескіз значка, який усім сподобався, а ось зразок диплома, точніше фото на ньому, сподобалось не всім.

- На дипломі потрібно зобразити Уласа Самчука без капелюха, - обурено зауважила директор Рівненської державної обласної бібліотеки Валентина Ярощук. - Вручення цієї премії - це ж історична подія, це високий рівень. Є прекрасні фотографії й без шляпи.

"Спірний" зразок диплому
"Спірний" зразок диплому


Натомість Галина Кульчинська відповіла, що у капелюсі Самчук - більш стильний.

- У цьому є певний шарм, - сказала Галина Кульчинська. - Це певна стилістика епохи. Він тут більш стильний й по цьому капелюсі його всі пізнають. До того ж премію ми придумали й ми знаходимо під неї кошти.

На цьому "капелюшна" суперечка не закінчилась, проте організатори домовились представити на 18 лютого кілька проектів дизайну диплома.

Урочисте вручення літературної премії ім. Уласа Самчука відбудеться 20 лютого.



Із місцем вручення організатори поки не визначились. Можливо, премію вручать у музеї Уласа Самчука, а можливо, і під відкритим небом - поблизу пам'ятника Уласу Самчуку на площі Театральній у Рівному.





На правах реклами