Ми у Facebook
20.02.2013, 15:10

Чи може висока ціна на електроенергію змінити уряд в Україні?

Уряд Болгарії пішов у відставку після того, як в країні відбулися масові протести проти підвищення цін на електрику і низьких стандартів життя.
«Я не хочу брати участь у роботі уряду, від якого поліція б’є людей», – сказав болгарський прем’єр Бойко Борисов, виступаючи в парламенті, повідомляє Радіо Свобода.

За його словами, «це люди, які привели нас до влади, і тепер ми її їм повертаємо».

Додамо, вчора в столиці Болгарії Софії кілька демонстрантів були поранені під час сутичок з поліцією.

Демонстранти вимагали відставки нинішнього правоцентристського уряду. Частина з близько 2 тисяч учасників протесту кидала в поліцію камінням, яка намагалася розігнати демонстрантів кийками.

Прем’єр-міністр Бойко Борисов обіцяв у вівторок знизити ціни на електроенергію, а також відібрати ліценцію в енергорозподільної компанії «ЧЕЗ» із Чехії, яка займається постачанням електроенергії в Софії і ще частині Болгарії. Компанія у відповідь відкинула звинувачення в порушеннях і сама звинуватила Болгарію в серйозному порушенні норм права Європейського Союзу.

Демонстрації і сутички, які називають наймасовішими за останні 16 років, тривають у Болгарії вже кілька днів. Зокрема, в понеділок у таких сутичках у Софії постраждали, за повідомленнями, 11 людей.

Протести спалахнули спершу проти високих цін на електроенергію й опалення і з вимогою ренаціоналізації регіональних електророзподільних компаній, а потім переросли в демонстрації з вимогою відставки уряду. Ці протести вже призвели до відставки віце-прем’єр-міністра – міністра фінансів Болгарії.

Протести, які відбулися ще в щонайменше 5 містах, були найбільшими за 15 років.

У липні в Болгарії мають відбутися парламентські вибори.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ