Ми у Facebook
22.02.2013, 10:05

Рівне колись було Венецією [+Фото]

Збудований наприкінці 19-го сторіччя (в 1895 році) будинок №106 на вул.Соборна (на перехресті з вул. С.Петлюри), знову хочуть знести разом з сусідніми будинками, щоб збудувати черговий торговий центр.
Перед розвалом СРСР його вже планували знести, і місце, на котрому він стояв, просто заасфальтувати. На відкритті першого в Україні пам'ятника С.Петлюрі Василь Червоній повідомив про те, що в цьому будинку Симон Петлюра бував, отже стало зрозуміло, чому "вічні будівники комунізму" так затято хотіли знищити матеріальну пам'ять про нього.

Завдяки збереженим колекціонером-краєзнавцем поштівкам (видрукованим у Берліні фірмою В.Ньюмана) ми маємо змогу побачити те, що спочатку будинок мав чудову ліпнину, фасади, прикрашені барельєфами, та дуже гарний кутовий еркер. Все це було знищене. Ймовірно, свідомо, щоб потім знести і сам будинок.



На фото польського періоду ми бачимо на еркері літачок з написом "LOPP". Старожил цієї вулиці пан Кулій розповідав про те, що перед будинком було встановлено корпус авіабомби (без вибухівки, звісно). Справа в тому, що в будинку певний час функціонував клуб польських пілотів, і начебто в будинку бував молодий Пілсудський.

У різні часи тут розміщалися готелі "Belle-vue" і "Continental", "Книжный и писче-бумажный магазин Р.Гальперина" (старожили ще його пам'ятають), перукарня "COFFEUR".

Багато поколінь дітей рівнян отримали позашкільне виховання саме в цьому будинку,на 1-му поверсі.

Та це приміщення брутально, зі скандалами, із судами, відібрали у дітей і віддали у власність бізнесмену, котрий пообіцяв за це… відновити дзвіницю Воскресенського собору (знесену більшовиками для "вирівнювання" центральної вулиці Леніна). Звісно, нічого він не відновив, а просто перепродав приміщення в самому центрі міста приватному банку.



На цьому фото добре видно… міст. Справа в тому, що будинок стояв на… набережній річечки,к отра впадала в озеро, яке зараз називають "ЛЕБЕДИНКА". З гравюри Наполеона Орди ми бачимо те, що це озеро в часи перших Любомирських було значно більше, і по ньому плавали на … гондолах (таких як у Венеції). Тоді на забави до Любомирських в наше місто з'їжджались аристократи з усієї Європи, а один з Любомирських балотувався на короля Польщі.

Озеро заболотилося, річечку засипали, Любомирські покинули нас… А залишки історії міста скоробагатьки впевнено нищать.

Сучасний вигляд будинку у центрі Рівного, який стояв на березі озера [+Фото]


Як завантажувати свої матеріали для "Репортер OGO.ua"

Нагадуємо, як завантажити матеріал:

Перший варіант: Відправити електронний лист з дописом, фото-, відео-матеріалами на reporterogo@gmail.com чи info@ogo.ua.

Другий варіант: Або ж завантажити матеріали у соціальних мережах через наші аккаунти: Вконтакте - http://vk.com/ogo_ua#/ogo_ua та Facebook - http://www.facebook.com/OGO.ua





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ