Ми у Facebook
04.03.2013, 18:35

Герби міста Рівне - відомі і невідомі [+Фото]

Усім рівнянам відомий сучасний герб міста (з 1990 року), де на лазурному щиті з зеленою смугою символічно зображена срібна в'їзна брама у місто, яка символізує три колишні головні дороги в місто: зі сторони Клеваня, Тучина і Здолбунова.



Тобто раніше в Рівному когось можна було послати не на «всі чотири сторони», але лише на три. І при цьому не було прямого шляху на Київ, який є зараз. Лише аж згодом зі сторони Києва були встановлені досить монументальні ворота, які стояли в районі теперішнього автовокзалу, і збереглись аж до повоєнних часів (до 40-х років).

Багатьом також відомий радянський герб (з 1968 по 1990 роки), де використана стандартна радянська індустріальна символіка.



А на гербі російського періоду (з 1796 р.) в додачу до веж зображений двоглавий орел (ненависний до цих пір багатьом ультранаціоналістам), але з волинським хрестом на животі, що хоч трішки компенсувало його «великодержавність» і «руськість». Але що було - то було. Як то кажуть, з історії «орла» не викинеш…



Також цікавим є проект герба, запропонований, очевидно, об'єднанням «поліщуків» в м. Рівне:



Він міг би підійти для нового перинатального центру. Але хвилюватись не потрібно. Це був жарт. Це герб села Рівне з Волині. Треба підказати міській владі побрататись з цим селом. Потрібно вшанувати тезку і хоч чимось допомогти, наприклад, відіслати їм нашу знамениту букву «Ї». Але, напевне, краще не потрібно - а то ще образяться…

Проте найбільш цікавим і дивним для сучасного пересічного громадянина є герб 1642 року.



Виглядає він дивним тому, що має якісь «єврейсько-мусульманські» мотиви (підкреслюю, лише по сучасному сприйняттю і в сучасному контексті).

Чомусь на ньому одночасно зображено і
шестикутна зірка золотого кольору і під нею на блакитному полі золотий півмісяць. Дуже незвичне і просто неможливе поєднання для теперішнього часу. Але виявляється, в ті давні часи це було цілком нормально. Мало того – ці символи були основою шляхетських гербів біля 830 родів(!) з Білорусі, Литви, Польщі та України, зокрема і роду Острозьких-Замойських. А із історії Рівного відомо, що в 1642 році воно належало саме Замойським. Тому цей герб і використовувався в печатках на тодішніх документах. Це, знову ж таки, до відома наших доморощених і часто «темних» націоналістів. Майже всі знатні роди України (і Польщі) мали в своїх гербах шестикутну зірку, яка зараз вважається єврейською, і пишались цим (ну просто скандал!).

Як все стає відносним з часом…

І наостанок про можливість придбати сувенірну продукцію з історичними гербами чи сучасним гербом м. Рівне. Як виявило коротке дослідження сувенірних крамниць міста – асортимент і кількість таких сувенірів, які стосуються Рівного, на диво, малий. Тільки в одному з магазинів в центрі вдалося натрапити на оригінальні тарілочки та пляшечки ручної роботи, а все решта – це на 80-90% штампована заводська продукція (часто китайського виробництва) і яка вже роками не оновлюється. Було б непогано, якби міська влада замість разового виготовлення букв-рекордсменів розробила і втілила в життя програму з розвитку виробництва сувенірної продукції, що стосується міста Рівне та Рівненщини.


Як завантажувати свої матеріали для "Репортер OGO.ua"

Нагадуємо, як завантажити матеріал:

Перший варіант: Відправити електронний лист з дописом, фото-, відео-матеріалами на reporterogo@gmail.com чи info@ogo.ua.

Другий варіант: Або ж завантажити матеріали у соціальних мережах через наші аккаунти: Вконтакте - http://vk.com/ogo_ua#/ogo_ua та Facebook - http://www.facebook.com/OGO.ua





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ