Ми у Facebook
07.03.2013, 12:48

У тисячолітньої ікони просять вирішення проблем [+Фото]

Унікальну чудотворну ікону Холмської Божої Матері, що була написана у другій половині XI століття, привезли до Рівного з Луцька. Приклонитися й звернутися із молитвою до стародавнього образу віряни зможуть до 10 березня в УПЦ святих мучениць Віри, Надії, Любові і їх матері Софії.
Від ранку й до вечора до невеличкого храму в мікрорайоні Ювілейний приходять люди. Усі вони, й старі, й малі, прагнуть побачити й приклонитися до незвичайної святині — старовинної ікони Пресвятої Богородиці Холмської.

Ікона незвична не лише тим, що їй понад тисячу років, а й тим, що вона — чудотворна. Люди звертаються до ікони з молитвами й проханнями про зцілення й за словами священнослужителів, Матір Божа допомагає.


— Ця ікона привезена до нас з Луцька, — розповідає настоятель Свято-Софійської парафії протоієрей Василій. — Ікона дуже давня й була привезена з Візантії князем Володимиром у ХІ столітті як подарунок на честь його хрещення. Згодом, завдяки князю Данилу Галицькому, вона потрапила з Києва до міста Холм (нині польське місто Хелм — авт.) й саме від назви цього міста отримала свою назву. Вона чудотворна й здатна зцілювати тіло й душу. Є навіть підтверджені факти, що ікона допомагала людям.



За словами отця Василія, нині черги до ікони немає, проте люди приходять постійно, адже у кожного є певні проблеми, за допомогою у вирішенні яких люди звертаються до Богородиці.

Більше фото - у нашій фотогалереї

Ікона Богородиці Холмської — одна з п’яти найбільших святинь давньої Русі-України: Богородиця Вишгородська (Володимирська), що нині перебуває у Москві й шанується як головна реліквія Росії; Белзька (Ченстоховська), що є найшанованішою у Польщі; Успіння Богородиці з Успенського собору Києво-Печерської лаври (знищена під час окупації Києва в 1941 року), а також Богородиця Холмська і Почаївська, які нині знаходяться в Україні.



Ікона має дуже цікаву історію — в 1765 році Богородиця з дитиною Ісусом були короновані золотими коронами Римським Папою Климентом XII, а у вересні 1888 року перед Холмською Богородицею молилась царська родина: Олександр III, його дружина Марія Федорівна, син — Великий Князь Микола Олександрович (майбутній цар Микола I). Під час першої світової війни в 1915 році ікону вивезли до Москви, а в 1918 році до Києва у Флорівський жіночий монастир. З 1923 по 1941 роки Образ Богородиці переховували в київських приватних помешканнях віруючих християн. В 1942 році на кошти Митрополита Іларіона (Івана Огієнка) професор мистецтв Микола Прахов в 1942 році здійснив реставрацію ікони. 27 вересня 1943 року з великими почестями Образ Богородиці повернувся у Холмський кафедральний собор. З 1944 по 1995 роки ікона зберігалась на Івано-Франківщині та Волині у приватних помешканнях й у 1996 році була передана до Музею Волинської Ікони.



Більше фото - у нашій фотогалереї

— Це дуже велика святиня, — говорить прихожанка церкви святих мучениць Віри, Надії, Любові і їх матері Софії пані Марія. — Я прийшла сьогодні з донькою, щоб вклонитися їй і попросити здоров’я й благословення усій родині. Вірю, що ікона чудотворна, і вважаю, що якщо людина йде до ікони з вірою, то Богородиця обов’язково почує її молитви й допоможе.

Ікона пробуде у церкві до 16-ї години 10 березня й повернеться до Луцька.

"Рівненська газета" № 10 від 7 березня 2013 року





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ