Ми у Facebook
11.03.2013, 15:59

Віце-ректор Українського католицького університету Мирослав Маринович - про релігію, освіту і державу [БЛОГИ]

Правозахисник, публіцист і релігієзнавець Мирослав Маринович - віце-ректор Українського католицького університету у Львові. В інтерв'ю блогу "Рівненщина релігійна" на OGO.ua він поділився думками про релігійну ситуацію в Україні. Дізнайтесь, що думає про духовне і світське відомий українець!
Для нас, рівнян, прізвище Маринович наповнене особливим змістом - сестра пана Мирослава, заслужений вчитель України Надія Франківна Маринович, була засновником і багаторічним директором рівненської спеціалізованої школи з поглибленим вивченням англійської мови "Центр Надії". 28 березня 2009 року вона померла на 64 році життя...

"У роки, коли Мирослав Маринович був в’язнем сумління, Надійка разом із ще двома жінками – мамою Любою та дружиною Любою – була потужним джерелом його надії, – а в тому стійкості та витривалості", - йшлося у співчутті від спільноти Українського католицького університету, оприлюдненому на сайті навчального закладу, коли Надія Франківна пішла з життя.

Школа "Центр Надії" - ровесниця незалежної України, вона була заснована 1991 року. Мирослав Маринович не раз бував у Рівному, виступав і перед педагогами та учнями "Центру Надії", і перед місцевими студентами.

Мирослав Маринович побував у Рівному на святі школи "Центр надії"

Мирослав Маринович, інтерв'ю з яким опубліковане нині у "Блогах OGO.ua", виховувався в релігійній сім'ї, його дід був священиком. Навчаючись у Львівському політехнічному інституті, виступав із критикою радянської політики. Як наслідок - перша зустріч із КДБ і звільнення з військової кафедри - не одержавши офіцерського звання, Маринович після закінчення інституту мусив піти на армійську службу рядовим... Чотири десятиліття тому, у травні 1973-го, його затримала і обшукала міліція, коли Мирослав Маринович покладав квіти до пам'ятника Тарасові Шевченку в Києві... Після служби в армії працював у видавництві, звідки його звільнили за сигналом з КДБ. Деякий час був безробітним, а напередодні арешту зміг влаштуватися розклеювати афіші...

Мирослав Маринович: “Виграш Януковича – заслуга “помаранчевих”

Ставши одним із членів-засновників Української Гельсінської групи, Маринович опинився під постійним «ковпаком» радянських каральних органів. У березні 1977-го разом із другом М.Матусевичем на вечорі пам'яті Тараса Шевченка в Київській філармонії вийшов на сцену і закликав присутніх запівати «Заповіт». За місяцт Мирослава Мариновича заарештували.За "антирадянську агітацію і пропаганду" він отримав сім років таборів суворого режиму і п'ять - заслання...

Мирослав Маринович: «Повернення Майдану в Україні неможливе»

В Україну Мирослав Маринович повернувся лише 1987 року. Відтоді активно займається громадською діяльністю. Зокрема, став засновником першої групи «Міжнародної Амністії» в СРСР (1991), директором Інституту Релігії і Суспільства Львівської Богословської Академії (1997), а 2010 року очолив Українське відділення Міжнародного ПЕН-клубу - неурядової організації, яка об'єднує професійних письменників, редакторів і перекладачів. Нині Мирослав Маринович є віце-ректором Українського католицького університету - приватного наукового та навчального богословського закладу у Львові.

Саме релігійна та духовно-моральна освіта в Україні і опинилась у центрі розмови з Мирославом Мариновичем, яку пропонуємо увазі читачів "Блогів OGO.ua".

Читати інтерв'ю з Мирославом Мариновичем







На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ