Ми у Facebook
13.03.2013, 12:04

Рівненський інститут КУП НАН України – у авангарді досліджень правових проблем інтелектуальної власності у регіоні

Київський університет права Національної академії наук України є визнаним флагманом юридичної освіти в Україні. У Рівному уже довгий час діє та розвивається територіальний підрозділ цього вищого навчального закладу – Рівненський інститут КУП НАН України.
Завдяки активним зусиллям керівництва вузу на базі інституту постійно проводяться заходи, присвячені актуальним правовим питанням сучасності, запрошуються відомі фахівці з різних напрямків юридичної науки та практики.

Одним з пріоритетів роботи університету вже впродовж багатьох років виступає дослідження правових проблем сфери інтелектуальної власності.

Загальновідомо, що саме з інтелектуальною власністю безпосередньо пов’язаний інноваційний розвиток нашої держави, а тому при університеті уже тривалий час діє Міжнародний центр правових проблем інтелектуальної власності. Партнерами КУП НАН України на цьому поприщі виступають відомі вищі начальні та науково-дослідні заклади Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки, Російської Федерації, країн Співдружності Незалежних Держав. Численні наукові зв’язки університету та активна діяльність ректора Ю. Л. Бошицького дозволяють запрошувати для майстер-класів у Київ та Рівне знаних науковців та практиків.

Серед них варто відзначити ректора Російської державної академії інтелектуальної власності (м. Москва), доктора юридичних наук, професора І. А. Близнеця, директора відділу з питань співробітництва з деякими країнами Європи та Азії Всесвітньої організації інтелектуальної власності (м. Женева), доктора М. Свантера, керівника Патентного відомства Республіки Польща (м. Варшава), доктора А. Адамчак, професора Інституту права інтелектуальної власності Яґеллонського університету (м. Краків), доктора хабілітованого Е. Войцешко-Глушко.

Ректор КУП НАН України, заслужений юрист України, проф. Ю. Л. Бошицький (у центрі), директор відділу ВОІВ з питань співробітництва з деякими країнами Європи та Азії, доктор М. Свантер (виступає) та ректор Російської державної академії інтелектуальної власності, проф. І. А. Близнець.
Ректор КУП НАН України, заслужений юрист України, проф. Ю. Л. Бошицький (у центрі), директор відділу ВОІВ з питань співробітництва з деякими країнами Європи та Азії, доктор М. Свантер (виступає) та ректор Російської державної академії інтелектуальної власності, проф. І. А. Близнець.


Продовжуючи цю багаторічну практику, під патронатом ректора КУП НАН України Ю. Л. Бошицького, 6 березня 2013 р. на базі Рівненського інституту проведено науково-практичний семінар: «Проблеми правової охорони об’єктів інтелектуальної власності в Україні». На нього завітали фахівці-практики з питань права інтелектуальної власності Рівненщини: патентний повірений України, магістр інтелектуальної власності Ю. Трачук та магістр права, юрист Н. Калініченко.

У своєму виступі Ю. Трачук торкнувся найбільш актуальних питань охорони інтелектуальної власності на території Рівненської області, розповів про її значення в інноваційному розвитку регіону. Доповідач не залишив поза увагою також особливостей роботи патентного повіреного, кваліфікаційних вимог, яким повинен відповідати претендент на цей статус, власного кар’єрного шляху. На завершення Ю. Трачук закликав студентів пов’язати свою майбутню практичну діяльність саме з правом інтелектуальної власності.



До слова, у Київському університеті права НАН України проводиться робота з ліцензування поряд з уже існуючими спеціальностями «правознавство» та «міжнародні відносини», що дозволяють випускати кваліфікованих юристів та юристів-міжнародників, ще й спеціальності «інтелектуальна власність». Освітньо-кваліфікаційний рівень магістра інтелектуальної власності є необхідним для набуття права займатися діяльністю патентного повіреного України – представника у справах інтелектуальної власності, а тому у планах КУП НАН України стати одним з небагатьох вищих навчальних закладів України, що готують подібних фахівців.



Те, що професіонали з питань інтелектуальної власності необхідні Рівненщині, підтвердив виступ Н. Калініченко. Вона розповіла про цікаві приклади захисту об’єктів інтелектуальної власності з практики судів Рівненської області. Справа торговельної марки «MAXICARD», за права на яку боролися два рівненських суб’єкта господарювання, викликала справжній інтерес в учасників заходу.

Своїми науковими досягненнями у сфері права інтелектуальної власності на заході мали можливість поділилися також викладачі та студенти Рівненського інституту.
Проведений захід лише започатковує цьогорічну серію запланованих наукових зустрічей у м. Рівному, де будуть обговорюватися актуальні питання права інтелектуальної власності. У планах проведення у квітні цього року широкоформатної конференції за ініціативою відомих фахівців у сфері інтелектуальної власності як вітчизняних , так і зарубіжних.

Матеріал розміщений на правах реклами.





На правах реклами