Ми у Facebook
20.03.2013, 10:28

Банк, який пов'язують з регіоналом Юрієм Іванющенком, не повертає рівнянам вклади

У вівторок, 19 березня, Рівненську філію ПАТ "Західінкомбанк" пікетували близько 80 обурених вкладників. Вони уже понад три роки намагаються добитися від банку повернення своїх депозитів та відсотків, проте чують лише "відмовки".
Вкладники "Західінкомбанку" розповідають, що іще з 2009 року не можуть повернути свої вклади. Відсотки по вкладах банк також понад не виплачує.

- Мені 75 років, а я досі не можу повернути свої гроші, - зі сльозами на очах розповідає вкладниця банку, пенсіонерка з Дубна Раїса Слободенюк. - Раніше платили, десь півроку, а потім стали заставляти переоформляти договір. Я його переоформляла, то давали по 100-200 євро. А винні аж 5000 євро. Загалом я мала вклад у 10 тисяч євро, бо моя донька була на заробітках за кордоном. Я вже три роки так ходжу, а вони пропонують мені в місяць по 100 гривень. То я сказала, щоб вони собі на свічки їх витратили в церкві.

І куди тільки вкладники скарг не писали - від Рівненської облдержадміністрації аж до Адміністрації Президента. Та марно... Зверталися люди й до суду, рішення якого про повернення коштів досі не виконане.



- Я поїду до самого Президента, - говорить мешканка с. Порозово Рівненського району Олена Ажнюк. - Я в Національний банк писала, і Азарову...



Самі ж представники банку від звинувачень на свою адресу відхрещуються. Мовляв, повернули вклади, але грошей нема.

- Три роки банк веде претензійну роботу щодо боржників банку, які брали і не повертали кредити, й станом на сьогодні у нас купа виграних судів, - пояснює голова правління ПАТ "Західінкомбанк" Галина Скиба. - Маючи рішення судів і маючи відкриті виконавчі провадження, ми, на жаль, не маємо грошей.



Пані Галина зауважила, що ситуація пов'язана також з корупційними діями попередніх власників, адже "Західінкомбанк" міг би звернутися до Нацбанку України з проханням надати кредит під рефінансування. Але для цього необхідна застава, а заставляти у банку немає чого, адже приміщення банку належать колишньому власнику Василю Гаврилишину, який, за інформацією деяких ЗМІ, переховується за кордоном.

Василь Гаврилишин
Василь Гаврилишин


Василь Гаврилишин - уродженець Луцька, засновник і колишній голова спостережної ради "Західінкомбанку". Ще в квітні 2009-го прокуратура звинуватила його у заволодінні трьома мільйонами доларів США через кредити на підставних осіб. Більше року він пробув у СІЗО, але згодом його відпустили.

Проте, якщо представники банку "списували" проблеми на колишнього власника, то обурені люди вимагали появи відомого донецького бізнесмена, народного депутата від Партії регіонів Юрія Іванющенка. Саме із його особистістю пов'язують компанію "Паррокс Корпорейшн Лiмiтед", яка володіє контрольним пакетом акцій банку.

Юрій Іванющенко
Юрій Іванющенко


Вчергове не почувши від представників банку нічого нового, ошукані вкладники склали колективну заяву із проханням відсторонити від виконання обов'язків голову Рівненської філії ПАТ "Західінкомбанк" Олега Яцука за бездіяльність.

- Також ми маємо на руках список боржників, що винні банку більше мільйона гривень, - говорить представник ініціативної групи вкладників Іван Андрійович. - Тому будемо йти до них і вимагати повертати борги банку.

Багато обурених вкладників також говорять, що готові перекривати шляхи й залізницю, щоб на їх проблему звернули увагу.





На правах реклами