Ми у Facebook
25.03.2013, 07:08

Як заробляють на жадібності

“ГАЗЕТА” запитала у правоохоронців про найпоширеніші види шахрайства і як не потрапити на гачок до зловмисників.
В управлінні карного розшуку УМВС України у Рівненській області кажуть, що найпоширеніший і найпримітивніший вид шахрайства — це коли малознайомі люди входять у довіру і позичають гроші, пропонуючи великі відсотки.

— Шахрай розповідає, що планує відкрити бізнес, але на розвиток цього бізнесу не вистачає грошей, — розповідає старший оперуповноважений карного розшуку Юрій Дерій. — Він просить позичити певну суму, обіцяючи повернути вдвічі більше. А потім каже просто: “Ну вибач, бізнес прогорів, грошей немає”. Жертва обману звертається до міліції, а довести умисність шахрайських дій дуже важко і грошей своїх ви уже, як правило, теж не побачите.

За словами міліціонера, шахраї зазвичай дуже обережно входять в довіру і “грають” на певних людських якостях. У першу чергу — на жадібності. Тому єдина порада — не довіряти малознайомим людям.

— Звісно, можна оформити договір позики, завірений нотаріально, або в присутності свідків. Але навіть це не дає гарантії, що гроші вам повернуть, — говорить правоохоронець. — Навіть якщо ви вирішите це питання через суд, то зловмисник скаже: “Так, я справді позичив у тебе гроші, але я їх потратив, віддам тобі, але пізніше”. То що з нею зробиш? Нічого... Тому, якщо ви бажаєте позичати гроші, то найкраще це робити під заклад якогось майна, наприклад, квартири чи золота, і завірити це нотаріально. Це єдиний надійний спосіб.

Окрема категорія шахраїв — це люди ромської національності, які “ворожать” чи “знімають порчу”... Такі нещодавно ошукали медсестру у рівненській міській лікарні.

За працевлаштування "на папері" двоє рівнян заплатили по тисячі гривень


— До 23-річної медсестри у відділенні підійшла жінка ромської національності, на вигляд близько 30 років, — каже Юрій Дерій. — Шахрайка сказала, що на молодій жінці лежить родове прокляття по батьковій лінії і що вона не зможе вийти заміж. Щоб позбутися прокляття, необхідно придбати у неї спеціальне зілля. За “чудодійне зілля” шахрайка взяла 300 гривень. Тоді дала своїй жертві пакет із сухою речовиною, сказала покласти цю речовину під ікону, освячену в церкві, і пообіцяла, що через місяць життя рівнянки налагодиться. Шахрайку вдалося затримати на місці, оскільки колега ошуканої медсестри одразу викликала міліціонерів. Гроші жінці повернули, а у “придбаному” згортку замість “чудодійного зілля” виявився тютюн із сигарети.

Багато шахраїв спеціально обирають жертвами дуже стареньких людей.

— Приходять, приміром, чоловік із жінкою до бабці, якій 90 років, розповідають їй казки, що продають товари для лікування, — говорить оперативник. — Та бабця вже погано чує і бачить, що вона там може розуміти? А шахраї їй і тиск поміряють, і таблетку дадуть, ще щось зроблять. А їй і так мало уваги приділяють, от вона і починає довіряти незнайомцям. Зрештою, замість ліків шахраї продають їй товар, який їй і задарма не потрібен. Більше того, собівартість цього товару втричі менша. Але шахрайських дій тут немає, адже люди прийшли і продали товар. А реально ошукали стареньку на кілька тисяч гривень.

За останніх чотири місяці правоохоронці зареєстрували близько 40 випадків шахрайства шляхом зняття грошей з банківського рахунка.

— Людина дає в газеті оголошення про те, що щось продає. Їй телефонує “покупець”, який каже, що хоче придбати товар, але живе в іншій області. Тому пропонує перерахувати гроші на банківську картку і просить номер картки. Далі цей "покупець" телефонує і каже: "Я вже в банку, але зараз вам подзвонить банківський працівник, щоб уточнити якусь інформацію". За кілька хвилин дзвонить “працівник банку”, представляється і говорить щось на кшталт: "Щоб оберегти вас від шахрайських дій, зараз вам з банку надійде смс-повідомлення на ваш номер телефону, а ви продиктуєте мені текст". Після чого вам справді приходить повідомлення з банку, ви диктуєте текст і… гроші з вашої картки зникають. А відбувається це дуже просто. У деяких банках у банкоматі є послуга "екстрені гроші" — для того, щоб зняти гроші без картки. І, як правило, у всіх клієнтів цього банку до картки прив’язується номер телефону. Ви підходите до банкомата, банкомат просить ввести номер телефону, ви вводите номер, отримуєте смс з текстом, який необхідно ввести в банкомат. Тоді виводиться ваш рахунок і ви знімаєте потрібну суму. Таким чином, шахрай стоїть біля банкомата, вводить ваш номер телефону, а після цього дає слухавку комусь іншому, хто дзвонить, представляється працівником банку і просить продиктувати код. Переважно такі злочинці знаходяться десь далеко в іншій області. Тому задокоментувати їх злочинну діяльність дуже важко. Адже правоохоронцям треба всі матеріали направляти в ту область, готувати подання в суд про вилучення відео з банкомата, роздруківку телефонних дзвінків. А потім, коли все це порівнюється і пробують розкрити цей злочин, через місяць-два-три, то там вже нема ні людей тих, ні телефонів, ніяких зв’язків.

За останніх 4 місяці міліціонери задокументували 16 фактів телефонного шахрайства.

— У нічну пору доби дзвонить невідомий і невиразним голосом каже: “Мамо-тату, я в міліції, у мене проблеми...” Батькам спросоння незрозуміло, син це телефонує чи ні. Одразу ж бере трубку інша людина і каже: “Це начальник карного розшуку, ваш син скоїв крадіжку (чи ДТП, чи будь-який інший злочин), ми можемо все владнати, але перерахуйте нам дві тисячі гривень”. Матір в шоці, погоджується заплатити, швиденько одягається, біжить до найближчого магазину, де є термінал. Щоб збити людину з пантелику, і щоб вона не встигла зрозуміти, що це обман, періодично дзвонять, перепитують: “Де ви йдете? Коли будете? Сина збираємося “закривати”. Потерпіла перераховує гроші. А за півгодинки приходить до тями, дзвонить синові, а той каже, що вдома спить.

У міліції зізнаються, що розкривати шахрайство, а тим більше доводити злочинний умисел надзвичайно важко. Є у нашій області й такі люди, які на шахрайстві “заробляють” постійно.

— Один чоловік ошукує людей так, що притягти його до відповідальності неможливо. Щоразу він вигадує все нові й нові схеми. От, наприклад, була історія — прийшов цей чоловік до рівненського магазину купити дуже дорогий плазмовий телевізор. Вибрав та попросив працівників цього магазину поїхати до нього додому в райцентр і встановити телевізор. Люди приїхали, встановили. А коли прийшов час розраховуватись, то покупець пішов знімати гроші з банкомата. Потім повернувся і сказав, що банкомат не працює. Разом з працівниками магазину поїхали до іншого банкомата, але і там не вдалося зняти гроші. Тоді повернулися до Рівного, але і там “невдача”... Чоловік розводив руками, вибачався, що все так вийшло, казав, що не розуміє, як так трапилося, і пообіцяв привезти гроші наступного дня. Він спеціально робив все поступово, щоб заплутати своїх жертв. Звісно, хлопцям не хотілося знову їхати з Рівного в райцентр, знімати плазму… Тому і погодилися зачекати до завтра. Звісно ж, чоловік так і не з’явився, на телефонні дзвінки не відповідав. На нього написали заяву до міліції, а він пояснив: “Справді взяв плазму, приїхали хлопці, встановили, а у мене вдома було дуже багато старої техніки, яку вони погодилися взяти у якості оплати”. І що тут можна довести? Отак працівники магазину “попали” на велику суму грошей.

"Рівненська газета" № 12 від 21 березня 2013 року





На правах реклами