Ми у Facebook
26.03.2013, 16:47

Якщо не дали касовий чек, рівняни мають скаржитись податківцям

Міністерство доходів та зборів закликає громадян повідомляти податковим органам про відмову видати касовий чек у місцях продажу товарів чи послуг, які обладнанні касовими апаратами.
Фахівці відзначають, що звернення постраждалих – найбільш дієвий засіб виявлення порушень касової дисципліни. Приводом для перевірки може бути лише скарга громадянина або повідомлення від інших державних органів, повідомили у відділі взаємодії із ЗМІ та громадськістю ДПС у Рівненській області.

Зі свого боку податківці заявляють про готовність оперативно реагувати на сигнали про можливі порушення.

Фахівці Міндоходів наголошують, що фіскальний чек є гарантією захисту прав споживача. Тому громадян просять не бути байдужими до таких порушень, як відмова у видачі чеку або відсутність касового апарату у місцях здійснення готівкових розрахунків.

- Крім того нагадуємо, що з 1 січня 2013 року суб'єкти господарювання повинні в обов'язковому порядку подавати в податкову службу інформацію про обсяг розрахункових операцій, проведених у готівковій або безготівковій формі, за дротовими або бездротовими каналами зв'язку, - наголосила начальник відділу взаємодії із ЗМІ та громадськістю ДПС у Рівненській області Леся Тиркус.

Інтернет-конференція: Де у Рівному застосовуватимуть касові апарати? [+Відео]

Для цього вводиться так звана "електронна стрічка" - електронна звітність за допомогою касової техніки. Завдяки їй передача звітності буде відбуватися в автоматичному режимі.

Електронна контрольна стрічка реєстраторів розрахункових операцій (РРО, касові апарати) є електронною копією розрахункових документів, вона зберігається в пам'яті касового апарата або модему, приєднаного до нього. Один раз на добу дані електронної стрічки будуть передаватися на загальний сервер обробки даних у ДПС України. Це має на меті не тільки спростити процес подання звітності, але і позбавити підприємців необхідності купувати і зберігати протягом 3-х років паперову контрольну стрічку. Також нововведення дозволить звести нанівець розбіжності між первинною документацією і поданими даними звітності.

Податківці відповіли на актуальні питання рівнян

Незважаючи на те, що вимога використовувати електронну касову стрічку вводиться з 1 січня, підприємцям дадуть півроку на адаптацію нововведення. До середини 2013 року штрафів і санкцій за помилки при впровадженні нової технології не буде.

Суб‘єкти господарювання можуть подавати звітну інформацію в електронній формі до серверу податкової служби як шляхом придбання нової касової техніки, так і шляхом приєднання до вже існуючої техніки відповідних модемів для передачі даних.

Податковий календар на березень 2013 року

Використання нових РРО або апаратів з модемами не вимагатиме від касира будь-яких нових технічних навичок. При цьому, вірогідність несанкціонованого доступу до наданої податковим органам інформації зведено до мінімума.





На правах реклами