Ми у Facebook
12.06.2013, 15:07

Як вберегти авто від потопу [+ПОРАДИ]

У жодному разі не глушити двигун і рухатися на першій передачі, якщо повінь заскочить прямо в дорозі.
Природа, здається, вирішила остаточно добити водіїв: після нещодавнього снігопаду, котрий паралізував рух у країні на кілька днів, нас чекає підвищення температури і, як наслідок, потоп. Його ймовірність висока: каналізаційні стоки забиті, сніг досі не вивезли. Ясна річ, що водіям протягом декількох днів краще взагалі не сідати за кермо. Але що робити, якщо повінь заскоче вас у дорозі? Адже прогнози прогнозами, а затопити дороги може в будь-який момент. Як пережити цей складний період, радить автолюбителям видання Сегодня.ua.

Коли вода вбиває автомобіль

Отже, якщо попереду велика калюжа і можливості її об'їхати немає - потрібно або форсувати водну перешкоду, або кинути машину (це не найгірший варіант, з урахуванням того, що під водою можуть бути лід і відкритий каналізаційний люк). Актуальною є прислів'я: не знаючи броду - не лізь у воду. Щоб його дізнатися, треба пропустити сусіда по потоку вперед. Зазвичай вантажівки або високі позашляховики «пливуть» по воді досить сміливо. За ступенем занурення у воду можна оцінити глибину калюжі і співвіднести її з висотою свого автомобіля. Для орієнтування врахуйте, що дорожній просвіт звичайного легкового автомобіля становить близько 15 см, а якщо додати до цього висоту колеса, то цілком безпечно для свого авто і себе можна подолати калюжу завглибшки до 25-30 см. Якщо попереду вас позашляховик, то йому вода буде діставати якраз до «бордюру» (верхнього краю порогу). У вас в цьому випадку намокне зчеплення, нижня частина двигуна і коробки передач - нічого страшного в цьому немає, так як двигун і коробка герметичні, а зчеплення висихає саме за кілька хвилин їзди.

У вихідні на Рівненщині буде йти мокрий сніг та дощ

Якщо ж глибина калюжі становить 30-35 см, у вас з'являється ризик заглохнути (якщо вода заллє вихлопну систему). У цьому випадку краще чекати допомоги і не намагатися завестися - так як вода вже потрапила в двигун, то спроба його запустити призведе до гідроудару. Правда, якщо ви їдете на невеликій швидкості і акуратно, ризик заглохнути є мінімальним. І, нарешті, практично неможливо проїхати в тому випадку, якщо глибина калюжі становить 40 см і вище - на цій висоті знаходиться повітрозабірник, через який вода легко потрапляє в двигун і моментально виводить його з ладу.

Рух і паркування

Як їздити. Швидкість руху під час повені не повинна перевищувати 5 км на годину, а перемикати передачі потрібно якомога рідше (бажано рухатися на 2-й передачі, з якої при бажанні можна і рушити).

Герметизація. Так як передбачити, наскільки велика повінь нас чекає, не може ніхто, найкраще підготувати авто до поїздок по "великій воді" заздалегідь. Своїми силами водій може зробити дві речі. По-перше, від'єднати патрубок від впускного колектора (повітря в двигун при цьому буде надходити безпосередньо - в обхід повітряного фільтра), що збільшить висоту забору повітря (зараз повітря не запилене, так що ймовірність потрапляння бруду в двигун дуже низька). По-друге, можна захистити від попадання води генератор, стартер, переривник-розподільник, свічки та роз'єми за допомогою целофанових пакетів і скотча. Аналогічно можна зробити герметичним отвір масляного щупа і кришки маслоналивної горловини. Задля цікавості ми провели ці операції - по часу зайняло близько 15 хвилин, але найзручніше це робити на естакаді, оглядовій канаві або за допомогою підйомника. Тобто можна звернутися за допомогою на СТО. Якщо такої можливості немає, підійде і шіномонтажка, де можуть підняти автомобіль за допомогою домкратів, щоб відкрити доступ до важкодоступних агрегатам (до стартера і генератора часто дуже складно дістатися).

На Рівненщині прогнозують поступове потепління

Де поставити авто. Якщо ви вирішили не їздити в ці складні дні, то потрібно докласти всіх зусиль для того, щоб автомобіль не потонув - грамотно вибрати місце для стоянки. Краще всього, якщо ви знайдете вільну від дерев височинe. Крім того, авто навряд чи потоне, якщо поряд з ним знаходиться незабитий льодом, снігом і брудом стік. До речі, звільнити ви його можете самостійно, не чекаючи на комунальників, - можна легко підняти кришку і пробити "пробку" лопатою. А ось де точно не можна ставити, так це внизу спуску, на повороті і під деревами.





На правах реклами