Ми у Facebook
05.04.2013, 18:20

Як комуністи нищили Сталіна в Рівному [+Фото]

У своєму резонансному матеріалі від 5.03.2013 р. "60 років тому помер Сталін: хто він для рівнян?" до роковин Сталіна Віталій Голубєв нагадав трагічну сторінку історії нашого міста.
"...У 1947 році пам'ятник Сталіну в Рівному було підірвано, і після цього влада репресувала декілька десятків молодих рівнян, серед яких були і учні-старшокласники. Ця національно свідома молодь завинила тим, що підтримувала контакти з активістами українського повстанського руху...".

Розповідають, що той пам'ятник підірвали вночі, а на другий день вже стояв новий. Тобто - комуністи готувалися до подібної акції і мали про запас, як мінімум, ще один.

Загалом, у Рівному було чотири пам'ятники Сталіну. Той, що стояв у районі універмагу, був груповий - у компанії з Леніним.

При вході в "рівненську ВДНГ" (сьогоднішній район Палацу дітей і молоді) стояв цей, що на фото 1950 року.





Настав 1953 рік, жахлива смерть тирана, викривальна доповідь Микити Хрущова на з'їзді КПРС. Комуністи відійшли від шоку, викликаного правдою про злочини сталінського режиму, самі позносили його пам'ятники.







У Рівному парк, де стояв пам'ятник Сталіну, назвали іменем того, хто оприлюднив інформацію про його злочини - Хрущова. А в іншому парку - ім. Т.Шевченка - досі є свідчення того часу на монументі, що стоїть при вході (з боку вул. Соборна і вул. Паркова). На бронзовому барельєфі на прапорі був напис "За Сталина! За Родину". Першу частину напису комуністи зачеканили. Але, на цей раз, нікого за це не стратили.





Під згаданим вище матеріалом В.Голубєва якийсь неосталініст лишив коментар: "Коммунист (Гість) | 05.03.2013, 12:01:49
Сталин, это великий человек! Под его знаменами Красная Армия освобождала г.Ровно от фашистких захватчиков, с его именем наши отцы шли в атаку! Именно он очистил наш край, от бандеровских бандитов которые зверски убивали и грабили мирное население. Слава великому Сталину!
P.S. В ближайшее время коммунисты г. Ровно будут добиваться установки памятника, или мемориальной доски тов. Сталину, если власть не разрешит этого сделать, мы установим его на частной територии в центре города".

А, може, неосталіністам просто варто згадати не таку вже давню історію, коли комуністи самі зносили пам'ятники тирану, або подивитися на привітання Адольфа Гітлера з 60-річчям з дня народження Сталіна в газеті "Правда"?






На правах реклами