Ми у Facebook
08.04.2013, 11:13

По той бік об’єктива: секрети фотографій розкриває молодий рівненський фотограф Євгенія Красовська

Що таке бути фотографом? Дехто вважає, що для хороших знімків потрібна лише професійна техніка, проте Євгенія Красовська впевнена, що головний атрибут хорошого фотографа – це прямі руки.
- Розкажи трошки про себе: рідне місто, де вчилась, чим захоплюєшся в цілому.
- Народилася в Рівному, закінчила економічний факультет Інституту слов’янознавства. Але за спеціальністю так і не працювала - ще на третьому курсі почала цікавитися фотографією та знайшла роботу у невеличкій фотостудії. З тих пір сумнівів на рахунок свого майбутнього заняття вже не виникало, і це точно була не економіка. Фото стало основним захопленням і справою.

- А з чого почалося твоє захоплення фотографією?
- Захоплення фотографією, мабуть, почалося з перегляду великої кількості чужих робіт, після чого виникло бажання навчитися робити щось своє на не гіршому рівні.

- Щоб досягнути мети, ти вчилась у фотошколі?
- Можна сказати, що ні - встигла відвідати два останніх заняття першої фотошколи Олександра Купчинського. Але після того деякий час була членом фотоклубу White Rabbit, де познайомилась з багатьма колегами, з котрими ми досі спілкуємось і обмінюємося досвідом.

Більше робіт - у МЕДІАГАЛЕРЕЇ



- До речі, як еволюціонувала твоя фототехніка? З якого фотоапарату починалось і що є зараз?
- Першою камерою, на яку я довго заробляла на канікулах та замість відвідування вузу, був Canon 400D. Через кілька років він був замінений на 60D, і ще через рік - на 5D Mark II, котрим користуюся і досі.

Євгенія Красовська
Євгенія Красовська


- Як виглядає, на твою думку, мінімальний набір техніки фотографа?
- В першу чергу - прямі руки, власне бачення картинки перед очима та мінімальне почуття смаку. Мені траплялися як люди, що знімають шедеври в інстаграмі, так і абсолютні бездарі з повним багажником найдорожчої фототехніки.

Група Красовської у ВК - http://vk.com/club51734728

- А твій стаж фотографа зараз скільки років?
- Почала вивчати теорію по літературі, а згодом після цього придбала першу камеру у 2008-му році, отже на даний момент пішов п’ятий рік.

Більше робіт - у МЕДІАГАЛЕРЕЇ



- На рахунок виставок: де побували твої роботи?
- Всі точно не пригадаю - як персональні, так і колективні виставки в галереї Купчинського, в Щілині - це щодо Рівненських виставкових площ. Була спільна виставка з проектом Lunatique у Дубно з допомогою Світлани Райчук, з фотоклубом White Rabbit ми кілька років виставлялися у Києві в рамках фестивалю фотоклубів України, окремі мої роботи на чорнобильську тематику подорожували до Москви та Мінську.

- А як з конкурсами?
- Є декілька нагород, але це було так давно, що я вже і не згадаю їх назв. Давно перестала брати участь в фотоконкурсах, тому що для себе вважаю їх втратою часу.

Група Красовської у ВК - http://vk.com/club51734728

- Яким жанрам фото віддаєш перевагу?
- На даний час, враховуючи специфіку моєї праці - це в основному весільна зйомка, жіночий портрет та репортажна фотографія. Не цікавлюся пейзажним фото, практично ніколи не знімаю чоловічі портрети - "не бачу" чоловіка в кадрі, це не моє.



- Кого ти вважаєш "гуру" фотографії?
- Каюся - я практично не слідкую за західною фотографією, в основному мене цікавлять російські та українські автори. Мої улюблені майстри у весільній фотографії - Юлія Франтова, Олексій Кіняпін, Емін Кулієв, Денис Ільїн та інші. У всіх них присутнє захоплююче відчуття миті, яку вони ловлять в кадрі - думаю, цьому неможливо навчитися, воно або є, або немає.

- Чого б найбільше хотілося досягти в плані фото?
- Поки що найбільше хочеться реалізувати себе в жанрі весільного репортажу, але на нашій території це все ще досить складно - люди соромляться жити в кадрі власним життям. Тому майже завжди зйомка проходить в постановочному режимі, а емоції з пари іноді доводиться витягувати ледь не насильно.

- Як ти думаєш, якби ти не була фотографом, ким би ти ще могла стати?
- Якби у бабусі було б іще дещо, то вона була би дідусем :) Мене цілком влаштовує нинішній стан речей, тому і на думку не спадає уявляти себе кимось іншим. Я люблю свою роботу, вона любить мене - немає причин обдумувати інші ситуації.

Більше робіт - у МЕДІАГАЛЕРЕЇ



- Євгеніє, що тобі найбільше подобається в фотографії?
- Найбільше задоволення я отримую, коли чую від людей слова "ми хотіли б бачити нашим фотографом саме вас, тому що нам сподобалось ваше бачення". Певно, це найкращий критерій власної успішності - відчувати себе на одній хвилі в кадрі з людиною, яка приходить не до абстрактного фотографа, котрий просто повинен натискати на кнопку, а саме до тебе.

- Тобто ти впевнена, що знайшла справу свого життя і будеш дарувати людям красу у вигляді своїх фото і надалі?
- Так, і я можу будь-кому побажати такої впевненості!





На правах реклами