Ми у Facebook
09.04.2013, 12:36

На Інвестиційному атласі України Рівненщина – на восьмому місці

Днями Держінвестпроект України (www.ukrproject.gov.ua) презентував результати вивчення інвестиційної привабливості регіонів. У рамках заходу було представлено Інвестиційний атлас України, а також рейтинг та індекс інвестиційної привабливості регіонів, що базується наданих дослідження незалежних організацій.
«Системний аналіз інвестиційної привабливості регіонів – це масштабна робота, яка не тільки виявляє інвестиційні перспективи, а й дає конкретні рекомендації щодо можливостей, використання та шляхів підвищення потенціалу кожного конкретного регіону. Зазначу, що аналогічного аналізу в Україні ще ніхто не робив, - підкреслив Владислав Каськів, Голова Держінвестпроекту. – Презентовані продукти будуть корисними як інвесторам, так і представникам органів влади».

«Згідно з отриманими даними, Рівненська область у відповідному рейтингу знаходиться на 8 місці, що є високим показником з огляду на п’ятірку лідерів (Харківська, Львівська, Донецька області, м. Київ та Дніпропетровська область). Презентовані рейтинги та індекс базуються на результатах дослідження, яке проводили незалежні професійні організації, зокрема, Київський міжнародний інститут соціології та Інститут економічних досліджень та політичних консультацій, – повідомив Олександр Осовець, директор Рівненського регіонального центру з інвестицій та розвитку».

В основі дослідження використано три компоненти, які мають практичне застосування при прийнятті рішень про інвестування – це визначення інвестиційного потенціалу та інвестиційних ризиків, а також оцінка перешкод та можливостей для інвестиційної діяльності окремо в кожному регіоні.

Василь Федюк, Директор департаменту державної інвестиційної політики та регіонального розвитку Держінвестпроекту, розповів:

«Із власного досвіду ми знаємо, що інвестор, обираючи країну для розміщення інвестицій, спочатку розглядає варіанти кількох країн, а потім - кількох регіонів у кожній країні. Тільки тоді вже аналізує, які з визначених територій, найбільш оптимальні для розвитку запланованого проекту.

У подальших планах Агентства - розробка інвестиційної карти України, яка буде доступна в інтерактивному режимі та дозволить більш детально представити кожну область. Необхідність якісного представлення інвестиційних можливостей регіонів відзначив і Президент України Віктор Янукович на засіданні Ради регіонів 21 березня 2013 року.

Довідково:

Оцінка інвестором тієї чи іншої території для інвестування є фактично його очікуванням отримати можливість здійснювати виробничо-комерційну діяльність, яка характеризується прийнятним рівнем ризику та дохідності (прибутковості). Адже кожний конкретний інвестор оцінює лише ті економічні характеристики території, які мають критично важливе значення з точки зору стратегії (мети) компанії та специфіки галузі (сектору) її виробничо-комерційної діяльності. Так, для компаній, що займаються видобутком природних ресурсів, наявність покладів корисних копалин у відповідних обсягах та належної якості та розвинута транспортна мережа є головними чинниками вибору території інвестування. Водночас цей чинник не має якогось значення для легкої промисловості, для якої велике значення має наявність трудових ресурсів, тощо.

«Рейтинг Інвестиційної Привабливості Регіонів» повинен виконувати наступні завдання:

* оцінити відносну інвестиційну привабливість регіонів України для нових інвесторів та тих, хто вже працює в Україні;
* допомогти Уряду визначити проблеми, що гальмують розвиток інвестування на регіональному рівні;
* допомогти місцевій владі визначити чинники, що впливають на інвестиційну привабливість регіону (області) в порівнянні з іншими регіонами (областями), дію яких треба посилити або мінімізувати.

Варто відзначити, що інвестиційні рішення базуються не тільки і не стільки на простоті заснування або закриття підприємств, конкретних регуляторних умов ведення бізнесу. Важливе значення також має соціально-економічне середовище, в якому об’єкт інвестування здійснює свою виробничо-комерційну діяльність. В цьому зв’язку варто враховувати не лише поточний соціально-економічний стан області, але й потенціал, яким ця область володіє, що має безпосередній вплив на очікуваний прибуток.





На правах реклами