Ми у Facebook
16.04.2013, 11:47

Рівнянка перемогла свого роботодавця в боротьбі за свої трудові права

Мешканка Рівного, котра працює в обласному спеціалізованому будинку дитини, успішно відстояла в судах першої та апеляційної інстанції свої трудові права, які багаторазово порушувалися керівництвом цього закладу стосовно неї.
До 2010 року Наталія Ковалінська вважалася зразковим вихователем у Рівненському міському будинку дитини (з 30 березня 2012 року перейменовано в КЗ «Рівненський обласний спеціалізований будинок дитини») і постійно отримувала грамоти від керівництва закладу.

Про це OGO.ua повідомив Святослав Дубов з інформаційного відділу РОГО КВУ.

«Проблеми почалися після того, як я знайшла благодійників, котрі зробили в Будинку дитини ремонт, але при цьому вони не хотіли давати кошти безпосередньо на рахунок закладу, – розповідає пані Ковалінська. – З того часу я стала «неугодною» для свого керівництва. Адміністрація закладу почала чинити різні дії, аби позбутися мене: припинили виплату доплат до зарплати, зняли вищу категорію спеціаліста, виписували безпідставні догани, щоб звільнити мене з роботи. Наприклад, вперше дали догану за відсутність на роботі в робочий час, хоча фактично такого випадку не було. Потім мене звинуватили в побитті дитини, але проведена прокуратурою перевірка спростувала цей факт».

У квітні 2011 року Наталію Ковалінську вперше звільнили з роботи у зв’язку зі скороченням, хоча такого скорочення не було. Вона звернулася за юридичною допомогою до центру права РОГО «Комітет виборців України». Юристи організації допомогли жінці в судовому порядку відстояти свої трудові права. В липні 2011 року її було поновлено на роботі з виплатою середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

Згодом пані Ковалінській дали догану за те, що ніби то з її вини у вересні 2011 року з території Будинку дитини втік малолітній вихованець. Однак проведена перевірка цього факту встановила, що випадок міг бути недопущений, якби адміністрація закладу виконувала належним чином догляд за ділянкою та приміщенням. Крім того, керівництво закладу звинувачувало свою працівницю в тому, що вона надрукувала брошуру про методи виховання дітей, розголошуючи таємниці усиновлення.

У серпні 2012 року Наталія Ковалінська отримала одразу дві необґрунтовані догани. А у вересні того ж року її вдруге звільнили. Тому жінка знову звернулася до фахівців Рівненського КВУ з проханням допомогти захистити її трудові права.

Дослідивши всі надані громадянкою матеріали справи, юристи організації підготували і допомогли їй подати до Рівненського міського суду цивільний позов про скасування наказів про винесення доган, про визнання звільнення незаконним, про поновлення на роботі, стягнення коштів за час вимушеного прогулу та відшкодування моральних збитків.

У результаті розгляду справи 21 лютого 2013 року Рівненський міський суд прийняв рішення, яким, зокрема, визнав незаконними застосування до Наталії Ковалінської доган, її звільнення з посади вихователя КЗ «Рівненський обласний спеціалізований будинок дитини» та поновив жінку на роботі. Також суд задовольнив позовну вимогу щодо стягнення з комунального закладу на користь громадянки 16406,68 гривень середнього заробітку за час вимушеного прогулу та 1000 гривень моральної шкоди.

Керівництво КЗ «Рівненський обласний спеціалізований будинок дитини», не погодившись із таким рішенням суду першої інстанції, на початку березня подало скаргу до Апеляційного суду Рівненського області.

«Враховуючи це, ми підготували заперечення на апеляційну скаргу з обґрунтуванням її відхилити, – розповідає юрист РОГО КВУ Мирослава Примак, яка впродовж усього цього часу була представником Наталії Ковалінської в судах. – 8 квітня 2013 року колегія суддів судової палати в цивільних справах Апеляційного суду Рівненської області прийняла ухвалу відхилити апеляційну скаргу КЗ «Рівненський обласний спеціалізований будинок дитини». Відповідно рішення міського суду залишили без змін. Ухвала Апеляційного суду набрала законної сили з моменту її проголошення. Таким чином, завдяки своїй наполегливості та вчасному зверненню до фахівців за юридичною допомогою пані Ковалінська довела, що успішно відстоювати свої трудові права в нашій країні можна і варто».





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ