Ми у Facebook
29.04.2013, 09:15

Фронтмен гурту "Тінь Сонця" Сергій Василюк: "Хочеться, щоб в Україні знову почали відстоювати українські традиції"

Днями до Рівного завітав лідер гурту "Тінь Сонця" Сергій Василюк. Музикант подарував шанувальникам понад дві години живого патріотичного року й зауважив, що така музика здатна "розбудити" українців.
Тихе й затишне приміщення кав'ярні-книгарні "Каламаріус", де відбувся концерт, ледь вмістило усіх охочих почути справжню патріотичну рок-музику.

- Я вперше був у Рівному у 2002 році, на фестивалі "Я і гітара", - пригадує лідер гурту "Тінь Сонця" Сергій Василюк. - Це якраз був мій перший виїзд поза межі Києва. Потім, коли утворився гурт "Тінь Сонця", ми грали у Рівному дуже успішний концерт у старому клубі "Яма", це було 2005 року. Пізніше був іще один виступ "Тінь Сонця" й 2 чи 3 моїх сольних виступи. Тому Рівне поважаю й дуже люблю.

Сергій Василюк розповів, що привіз рівненським шанувальникам оновлену музичну програму.



- Буду грати кращі пісні попереднього сольного альбому "Сховане обличчя", кращі пісні гурту "Тінь Сонця", деякі нові наробки й народні пісні. Альбом "Сховане обличчя" вийшов 2 роки тому й до нього увійшли мої авторські пісні, які краще звучать в акустиці.

Той факт, що виступ відбувається у зовсім невеличкому приміщенні, Сергія зовсім не засмутив.

- Головне, щоб атмосфера була гарна, - говорить Сергій, Буває так, що людей багато, а від них не так багато віддачі. Й навпаки, коли більше віддачі від малої кількості людей. У лютому був великий концерт у Львові, пізніше уже не такий великий концерт у Харкові - й всюди було дуже спекотно й душевно.



У піснях Сергія та гурту "Тінь Сонця" є й національно-патріотична тематика, й романтика

- Те, що надихає, зворушує й бентежить - про те ми й співаємо, - розповідає Сергій Василюк. - Нас багато хто знає, як співців патріотичної тематики. У піснях піднімаються питання національної несправедливості в нашій країні, пробудженння генетичної пам'яті українців - це невід'ємна частина почуттів, що нас непокоять. Але є й філософські та романтичні пісні.



За словами Сергія, патріотична музика могла б стати популярною в Україні.

- Потрібно, щоб різні громадські чи політичні сили й організатори різних творчих вечорів активніше шукали щиру й патріотичну молодь, якої насправді багато, - говорить Сергій Василюк. - Просто цій молоді не дають можливості самореалізуватися. Ми, як гурт, ще й на половину свого потенційного слухача не вийшли. Потенційно таку музику, яку ми граємо, можна зробити популярною в Україні.



Проблему популяризації української музики могло б вирішити радіо та телебачення, вони цього робити, нажаль, не поспішають.

- Є певний вплив так званого "русского міра", коли фінансовими потоками лобіюються певні інтереси в шоу-бізнесі, на телебаченні й радіо, - пояснює Сергій, - Навіть на радіо "Промінь" з'явилися російськомовні хіт-паради! Це жахливо... Водночас немає в Україні сміливців, які взялися б розкрутити рок-гурт. Немає жодного продюсера, який хотів би розкрутити щось "поважче", ніж "Океан Ельзи".



Сергій пригадав, що на зорі української Незалежності, у 90-ті роки, ситуація з українською музикою була набагато кращою.

- Була "Територія А", яка розкручувала попсові гурти, - говорить Сергій Василюк. - Я досі із задоволенням слухаю "Аква Віту", "Фантом 2", Марину Одольську, Юрка Юрченка й рівненський "ВУЗВ". Тоді україномовний формат підтримувався державою. Зараз й того немає... Тоді навіть "Старий" "Скрябін" й російськомовний "Грін Грей" грали зовсім самобутню музику. Ірина Білик, хоч це попса, тоді була "українською Примадонною" й всі розуміли, що співати українською - модно. Дуже хочеться, щоб в Україні знову почали відстоювати українську традицію, яка частково перервана. Щоб ми поверталися до своєї національної культури, примножували її та зберігали.

Сергій Василюк навів приклад, як у Хорватії одним з найпопулярніших виконавців став Марко Перковіч, лідер гурту "Томпсон", який виконує пісні національно-патріотичної тематики.



Також Сергій Василюк поділився планами на найближче майбутнє.

- Думаю, що ми за весну й літо встигнемо зробити новий альбом, - говорить Сергій, - Восени презентуємо. Сподіваюся, що й у Рівному також.

Проте, чекати на нову зустріч із Сергієм Василюком рівнянам довго не доведеться, адже весна й літо - пора музичних фестивалів, на які їздить чимало гостей з Рівного й де можна буде почути гурт "Тінь Сонця".





На правах реклами