Ми у Facebook
01.05.2013, 08:09

Над Рівним майорітиме прапор Євросоюзу

Відповідне рішення прийняли депутати Рівненської міської ради. Таким чином наше місто стане шостим, яке підтримало таку ініціативу.
Рівненська міська рада більшістю голосів прийняла рішення про використання прапору Європейського союзу під час офіційних заходів та державних свят поряд із Державним прапором України.

Також рішення передбачає щорічне підняття прапору Європейського союзу на урочистостях до Дня Європи в Україні (третя субота травня). У той же час рішення рекомендує керівникам підприємств, установ та організацій міста використовувати прапор Європейського Союзу поряд з Державним прапором України у дні державних свят та під час проведення міжнародних заходів.

До речі, Рівне не перше місто в області, де прийняли подібне рішення. Першим в Україні таке офіційне використання прапору Європейського Союзу затвердили депутати Сарненської міської ради.

Подібні рішення також прийняли Сумська, Тростянецька, Мостиська та Волочиська міські ради. Це ініціатива запропонована випускниками Української школи політичних студій різних років, які нині працюють у міських радах цих міст.

Довідка:

Історія створення Прапора Європи починається у 1955 році, пише usps.org.ua. Тоді ЄС існував лише у вигляді Європейського об’єднання вугілля та сталі, до якого входило шість країн. Однак існувала окрема організація з ширшим представництвом – Рада Європи, яка була заснована на кілька років раніше з метою захисту прав людини та пропагування європейської культури.

У той час Рада Європи підбирала собі емблему. Після активних обговорень було прийнято нинішній варіант прапора – коло з 12 золотих зірок на блакитному тлі. Число зірок не має нічого спільного з кількістю країн-членів організації. В різних традиціях „12” є символічним числом, що означає абсолютну досконалість. Це також і кількість місяців у році, і кількість цифр на циферблаті годинника, тоді як коло є ще й символом єдності.

Так народився європейський прапор, який являє собою ідеал об’єднання народів Європи. На ньому сяє дванадцять зірок, що символізує довершеність, повноту та єдність. Прапор залишається незмінним протягом багатьох років, незважаючи на розширення ЄС.

Пізніше Рада Європи закликала інші європейські установи прийняти той самий прапор, і у 1983 році його затвердив Європейський Парламент. Усі європейські інституції використовують його з початку 1986 року.

Європейський прапор – це єдина емблема Європейської Комісії, виконавчого органу ЄС. Інші європейські установи та органи додають до прапора свою власну емблему.





На правах реклами