Ми у Facebook
08.05.2013, 12:00

А ви їли лісові "мізки"? [+Фото]

Виявляється, зараз у весняному лісі з’явився продукт природи, який умовно можна назвати "лісові мізки". Цей смачний делікатесний продукт уже продають на базарі в Рівному.
Цей витвір природи, який зовні схожий на мозок чи на ядро грецького горіха, є навіть офіційним логотипом одного зі штатів США. У старі часи настоянку з нього використовували для лікування очей і покращення зору. А в деяких православних монастирях був навіть план для монахів як збирати цей продукт.

Мова йдеться про перші весняні… гриби. Саме так, є гриби, які починають рости, як тільки зійде сніг і трішки прогріється ґрунт. Пік їх росту припадає на середину - кінець квітня. І ці дивні гриби називаються - сморчки. Цьогоріч у Рівному перший і щедрий їх урожай привезли з Рокитнівщини.

Сморчок істинний (ще одна з назв – зморшок, строчок) має благородний коричневий колір і оксамитову «звивисту» поверхню. Після відварювання в соленій воді його можна смажити чи тушкувати як звичайні гриби. Дуже смачно з вершковим маслом чи сметаною. Делікатес!

Ось як виглядають ці чудернацькі гриби:

На долоні видно розмір сморчків, їх зовнішню та внутрішню форму.



Ось вони – їстівні "лісові мізки".



Але з весняними грибами, як і з іншими, слід бути обережними. Адже на Рівненщині вже стався летальний випадок - жінка померла від отруєння весняними грибами.





На правах реклами