Ми у Facebook
18.05.2013, 18:03

Леонід Кравчук: "Україна рухається в Європу швидше, ніж раніше"

"Те, що зробила Україна в напрямку руху до Європи за останні два-три роки - це набагато більше, ніж робилося раніше", - заявив перший Президент України Леонід Кравчук, виступаючи на міжнародній конференції "Місія України в сучасному світі", яка відбулась 16 травня на базі Острозької академії.
Про місію України у світі учасники форуму дебатували як на пленарному засіданні, де серед доповідачів були, зокрема, заступник директора Інституту історії Національної академії наук України Станіслав Кульчицький, завідувач відділу Національного інституту стратегічних досліджень Олександр Корнієвський, радник Президента України Володимир Зубанов та старший експерт з військових питань Інституту стратегічного розвитку Анатолій Павленко, так і під час круглих столів та дебатів.

Відзначивши певний прогрес у євроінтеграції України, Леонід Кравчук, разом із тим, наголосив на важливості виконання низки умов, які постали перед нашою державою напередодні запланованого на листопад підписання Угоди про асоціацію з ЄС - проведення реформ, подолання вибіркового правосуддя, приведення виборчого законодавства у відповідність до європейських норм. "Ми століттями кульгаємо, 70 років ходили на колінах, а тепер хочемо стати на ноги. Важко, але це потрібно зробити, - зазначив перший Президент. - Хотілося б, щоб цього разу ми не блукали, не шукали дороги, вона була знайдена ще Ярославом Мудрим - це Європа, європейський вибір". При цьому Леонід Кравчук висловив сподівання, що перед ровесниками незалежної України, які були у більшості в залі, де проходила конференція, питання про місію України, якими переймаються політики старшого покоління, вже не стоятиме взагалі. "При всій не дуже... (пауза - авт.) цивілізованій ситуації - я довго шукав м'яке слово - треба визнати: України відбулась як держава, Україна рухається вперед, і як людина, яка пам'ятає 1991 рік, скажу: контроль над цим нашим рухом весь час посилюється", - резюмував Леонід Кравчук.





А ректор Острозької академії, де проходила конференція, Ігор Пасічник пообіцяв, що подібні форуми за участю українських президентів стануть тут традицією: слідом за Леонідом Кравчуком на аналогічних зібраннях у майбутньому очікуватимуть на виступи й Леоніда Кучми, Віктора Ющенка та Віктора Януковича.





На правах реклами