Ми у Facebook
06.06.2013, 17:06

Легенда про живий лісовий тунель [+Фото]

Україна, Рівненщина, початок ХХ століття. Вона – юна 17-річна приваблива дівчина з Клеваня. Він – молодий інженер-путієць, що приїхав на будівництво в Оржів. Їхні очі зустрілись чудовим травневим днем на оржівському переїзді в очікуванні потяга.
І все! Почалося! Безсонні ночі, пошуки приводу познайомитись, знайомство, таємне листування. Словом – кохання!

Але батьки дівчини проти їх стосунків. Вона – православна українка, а він – поляк католик… Такі були часи…

Щоб хоч зрідка побачитись, він вечорами їздить велосипедом у Клевань. Але дорога незручна і довга. Або по польовій окружній дорозі через ліс, або вздовж залізничної колії, що також незручно. Але він знаходить блискучий вихід!

Найромантичніше місце Рівненщини – "Тунель кохання" [+Фото]

Талановитий інженер якраз був запрошений, щоб спроектувати та побудувати залізничну колію до деревообробного комбінату. Було декілька варіантів. Начебто найближчий варіант – це лінія до станції Оржів. Але потрібно розширювати роз’їзд, складний профіль по селу, необхідність переносу багатьох будівель.

Він запропонував з першого погляду начебто нелогічний, але, як виявилось, більш економний варіант і блискуче захистив його. Цей варіант полягав у прокладенні через ліс прямої як стріла трикілометрової залізничної лінії до найближчої великої станції Клевань.

Але була ще одна і головна причина – це був найкоротший прямий шлях до коханої дівчини…

За декілька місяців лінію побудували. Вона вийшла точно за проектом – рівнесенька та пряма, і за цим ретельно слідкував молодий інженер. І виглядала вона неначе зелений тунель серед лісу, який максимально зберегли. От тепер можна було реалізувати його чудову й оригінальну задумку. Закохані вивчили азбуку Морзе і вечорами з допомогою ліхтарів таємно посилали одне одному світлові смс-ки. З допомогою біноклів (теж знайшли привід придбати) в прямісінькому лісовому тунелі було чудово видно світлові знаки аж за три кілометри один від одного. Його – від Оржева, а її - від Клевані. Отак вони і спілкувались певний час, обходячи заборону батьків дівчини на зустрічі.

А що потім? Ні, нічого такого, як у народних давніх легендах, не сталось… Вона не перетворилась від смутку і сліз в струмок, а він від нерозділеного кохання – в скелю. Все було прозаїчніше. Він поїхав додому в Польщу, згодом одружився. Вона також вийшла заміж і прожила щасливе довге життя з дітьми та внуками.

Ольга Фреймут та програма "КабріоЛіто" заїхали в "Тунель кохання" на Рівненщині [+Відео]

Але до кінця своїх останніх днів вони обоє з надзвичайною теплотою та вдячністю згадували свою «яскраве» листування в лісовому тунелі, тунелі їх першого кохання…

Отака-от історія-легенда. Можливо, це було, а можливо, що це і неправда… Але ж яка красива!

Епілог
Зараз клеванський Тунель кохання вже широковідомий по всій Україні. В основному завдячуючи молодятам та їх фото в цьому тунелі. Тому і назва така романтична – Тунель кохання. А також завдячуючи і увазі телебачення та туристичних сайтів.
І, до речі, він не тільки клеванський, а й оржівський також, оскільки це залізнична пряма гілка через заболочений ліс від Клевані до Оржева, точніше до деревообробного комбінату «ОДЕК». Ця колія і тепер періодично використовується комбінатом, і саме потяги та состави формують майже закритий лісовий тунель, обшорхуючи і відламуючи листя і гілки на деревах, що розрослись впритул до колії.

Більш відомі фото цього лісового тунелю зі сторони Клеваня, але й зі сторони Оржева тунель також виглядає чудово. Дивіться фото оржівської частини цього незвичайного рукотворного живого зеленого тунелю.



Кінець лісового тунелю біля Оржева. Далі поворот на комбінат.



Вигляд Тунелю кохання в бік Клеваня. Прямісінький і рівненький.





На правах реклами