Ми у Facebook
07.06.2013, 17:07

Рівненські податківці розповіли, як нараховується податок на нерухомість і як його сплатити

На питання платників відповідають фахівці ДПІ у м. Рівному
Наразі багато платників податків звертається до ДПІ у м.Рівному з приводу введення в дію у 2013 році податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. На поставлені питання, що стосуються нюансів нарахування та сплати цього податку, відповідає начальник управління оподаткування фізичних осіб Лариса Кривохиж.

Які передбачені пільги з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?

База оподаткування об’єкта житлової нерухомості, що перебуває у власності фізичної особи - платника податку, зменшується:
а) для квартири - на 120 кв. метрів;
б) для житлового будинку - на 250 кв. метрів.
Таке зменшення надається один раз за базовий податковий (звітний) період і застосовується до об’єкта житлової нерухомості, у якій фізична особа - платник податку зареєстрована в установленому законом порядку, або за вибором такого платника до будь-якого іншого об’єкта житлової нерухомості, який перебуває в його власності.

Які об’єкти нерухомості не є об’єктами оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?

Не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки:
а) об’єкти житлової нерухомості, які перебувають у власності держави або територіальних громад (їх спільній власності);
б) об’єкти житлової нерухомості, які розташовані в зонах відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення, визначені законом;
в) будівлі дитячих будинків сімейного типу;
г) садовий або дачний будинок, але не більше одного такого об’єкта на одного платника податку; 
ґ) об’єкти житлової нерухомості, які належать багатодітним сім’ям та прийомним сім’ям, у яких виховується троє та більше дітей, але не більше одного такого об’єкта на сім’ю;
д) гуртожитки.

Чи зазначатимуться у квитанції реквізити, за якими потрібно перераховувати кошти?

Податкове повідомлення-рішення про суму податку, що підлягає сплаті, та платіжні реквізити надсилаються органами ДПС платникам за місцезнаходженням об’єкта житлової нерухомості до 1липня звітного року.
Фізичні особи сплачують податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, протягом 60 днів від дня вручення податкового повідомлення-рішення.
Відповідно до пункту 57.5 статті 57 Податкового кодексу України податки і збори сплачуються фізичними особами через установи банків та поштові відділення.
У разі коли зазначені особи проживають у сільській (селищній) місцевості, вони можуть сплачувати податки і збори через каси сільських (селищних) рад за квитанцією про прийняття податків і зборів, форму якої встановлено наказом ДПА України від 20.12.2010 р. № 964.

Хто має заплатити податок на нерухоме майно

Як самостійно розрахувати суму податку до сплати чи такий розрахунок повинна зробити податкова інспекція? 

Обчислення суми податку з об’єктів житлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, проводиться органом ДПС за місцезнаходженням об’єкта житлової нерухомості.

Чи оподатковуватимуться такі частини будинку, як гараж, підвал, господарські прибудови?

Статтею 23 Податкового кодексу України передбачено, що базою оподаткування є вартісні, фізичні або інші характеристики об’єкта оподаткування.
Зокрема, для податку на нерухоме майно базою оподаткування є житлова площа об’єкта житлової нерухомості.
Відповідно до Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018—2000, затвердженого наказом Держстандарту України від 17.08.2000 р. № 507, гаражі, підвали, господарські прибудови є нежитловими будівлями. Так, гаражем є побудова або приміщення для зберігання автомобіля; призначенням підвалу є зберігання запасів продовольчих товарів і він розташовується під першим поверхом будинку нижче рівня землі; господарська прибудова — це приміщення для зберігання обладнання та інвентарю.
Отже, оскільки гаражі, підвали, господарські прибудови не мають житлової площі, то вони не є об’єктами оподаткування.

Яким чином ФО повідомити органи ДПС про вибір іншого об’єкта житлової нерухомості, ніж в якому він зареєстрований, для застосування пільги з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?

Фізична особа, у власності якої перебуває декілька об’єктів житлової нерухомості, має право один раз за базовий податковий (звітний) період застосувати пільгу щодо об’єкта житлової нерухомості, звернувшись до 1 липня звітного року з письмовою заявою про вибір об’єкта житлової нерухомості до органу ДПС за місцем знаходження такого об’єкта житлової нерухомості.

Кому і коли на Рівненщині доведеться платити податок на нерухомість?

Які строки сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?

Податкове зобов’язання за звітний рік з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачується:
а) фізичними особами - протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення;
б) юридичними особами - авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації.
Згідно з п.96 Закону України від 24 травня 2012 року № 4834-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких податкових норм» в абзаці дев’ятому пункту 1 розділу XIX «Прикінцеві положення» слова та цифри «з 1 липня 2012 року» замінити словами та цифрами «з 1 січня 2013 року».

Чи є платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, представництва, філії, відокремлені підрозділи ЮО, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової нерухомості?

Платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є власники об’єктів житлової нерухомості – юридичні особи, які створені, зареєстровані та здійснюють діяльність відповідно до законодавства України, у тому числі нерезиденти (філії, представництва та інші відокремлені підрозділи з місцезнаходженням на території України), які є власниками об’єктів житлової нерухомості.
Відокремлені підрозділи юридичної особи резидента (філії, представництва тощо) не є платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Яким чином виконуються обов’язки по сплаті податку на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки, якщо об’єкт житлової нерухомості перебуває у власності неповнолітньої особи?

Грошові зобов’язання неповнолітніх осіб виконуються їх батьками (усиновителями), опікунами (піклувальниками) до набуття неповнолітніми особами цивільної дієздатності в повному обсязі.
Батьки (усиновителі) неповнолітніх і неповнолітні у разі невиконання грошових зобов’язань неповнолітніх несуть солідарну майнову відповідальність за погашення грошових зобов’язань та/або податкового боргу.

Відділ масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПІ у м.Рівне.





На правах реклами