Ми у Facebook
10.06.2013, 15:07

Біометричний паспорт зовні такий самий, як звичайний [+Фото]

Нові біопаспорти виглядають як та сама синя книжечка, що й старі документи.
Єдина відмінність полягає в тому, що на першій сторінці паспорта видно чіп, а друга сторінка зроблена з пластику (полікарбонату). Там надруковано всі дані власника та його фото, а в обкладинку ззаду вшито чіп з біоданими (відбитки пальців і оцифроване фото для визначення овалу обличчя), повідомляють «Вести».

Як повідомляють журналісти, які випробували новинку, чіп усередині не промацується – він тонкий, як фольга. Щоб пошкодити його, потрібно тільки порвати обкладинку. Коштувати такий паспорт буде, імовірно, 170 грн.

«Спочатку хотіли, щоб на чіпі зберігалися не тільки відбитки пальців, але і сканована райдужна оболонка ока. Але вибрали те, що надійніше, – пояснив заступник гендиректора консорціуму ЄДАПС Олександр Драніков. – Наприклад, в ОАЕ спочатку були дані ока, але пізніше з'ясувалося, що медики придумали, як обдурити комп'ютер і змінити райдужну оболонку. І там стали додавати в документи «пальчики».

Українці перейдуть на біометричні паспорти

Нагадаємо, 7 червня Міністерство закордонних справ України розпочало видавати біометричні закордонні паспорти громадянам України, які проживають за кордоном.

Додамо, що документи з чіпами були однією з умов ЄС для введення безвізового режиму з Україною.

6 грудня набув чинності Закон "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус".



Закон, зокрема, передбачає введення електронних паспортiв – документiв з електронним носiєм бiометричної iнформацiї для виїзду за кордон вiдповiдно до стандартiв Мiжнародної органiзацiї цивiльної авiацiї (ICАО).

Раніше планувалося, що біометричні паспорти видавати з 1 січня 2013 року. Для громадянина України закордонний паспорт коштуватиме 350 гривень, внутрішній – 65 гривень.







На правах реклами