Ми у Facebook
14.06.2013, 16:52

Видумка про "Видумку" [+Фото]

Користувач соцмереж написав про те, що в урочищі Видумка на пам’ятнику, начебто, написано, що там розстріляно "17 тисяч радянських воїнів (це є неправда)".
Очевидно, що - неправда. Насправді, на пам'ятнику є лише цитата Юліуса Фучіка і нічого не говориться про кількість розстріляних там людей. Крім того, як у цьому невеликому урочищі фізично розмістити 17 000 трупів? Усі, з ким я спілкувався (історики, краєзнавці, політики), схиляються до думки про те, що там було розстріляно не більше 4 000 цивільних рівнян (а не воїнів). І не просто рівнян, а, за висловом Уласа Самчука, вартісних наших братів та сестер.

У зверненні Уласа Самчука йдеться про знищення фашистами понад півтисячі провідних діячів національно-визвольних змагань та української інтелігенції. Зокрема, загинула Харитя Кононенко — засновниця Українського Червоного Хреста, Союзу українок Канади, доктор економіки, яка врятувала від смерті тисячі військовополонених із рівненського концтабору.

В урочищі Видумка були розстріляні німцями не лише жертви провокацій того, кого називають Н. Кузнєцов. У звіті своєї "праці" (котрий захопили упівці у нього) він писав (російською мовою), що: "…провокація у Львові вдалася, бо німці постріляли дві тисячі населення та повісили кількасот в’язнів. При тому подавав: «Подібно, як це ми перевели в Рівному».











Отже, виходить що, завдяки провокатору, якого називають Н.Кузнєцов німці розстріляли більше двох тисяч рівнян, котрих підозрювали в прихильності до ОУН-УПА, та просто в'язнів рівненської тюрми, що була тоді на перехресті вул.Соборна та Пушкіна (колишня В'язнична). Ходили чутки, що в цьому урочищі вели розстріли і НКВДисти, але підтвердження цьому знайти (поки що) не вдалося. Справу "Н.Кузнєцова" Росія чомусь засекретила до 2025 року. Коли її відкриють, то, ймовірно, відкриється сенсаціна інформація, (про котру говорив Герой України Б.Возницький, перед загибеллю).












На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини