Ми у Facebook
02.07.2013, 09:31

Рівненський онкодиспансер отримав нове обладнання на 30 мільйонів гривень

Саме стільки коштує другий лінійний прискорювач, яким днями поповнилася база центру променевої терапії обласного онкологічного диспансеру. Купували його не за обласні, а за державні гроші. На це виділили цільову субвенцію.
Така техніка украй необхідна, пояснюють медики, адже має більше функцій, аніж перший прискорювач, придбаний разом із комп’ютерним томографом у 2011 році благодійним фондом Ріната Ахметова «Розвиток України» в рамках державно-приватного партнерства.

- У нього є декілька додаткових функцій, яких немає на попередньому лінійному прискорювачі. Це функція “абаз”, яка дозволить автоматично контурувати пухлину і критичні органи структури. Це дасть лікарю більше можливостей, більше часу для більшості пацієнті, — каже завідувач відділення променевої терапії Тетяна Щегловська. - Якщо на старому лінійнику за зміну приймали 15 пацієнтів, то на новому обслуговуватимуть до 40.

Завдяки введенню його в експлуатацію вдасться приймати в 2,5 раза більше пацієнтів.

Капітально відремонтоване радіологічне відділення онкодиспансеру відкрив міністр екології та природних ресурсів України Олег Проскуряков. На “новосілля” привіз подарунок — сертифікат на коагулометр — сучасний медапарат для аналізу крові.

фото vse.rv.ua (2)
фото vse.rv.ua (2)


- Обладнання, яке нам вкрай необхідне, і покращить якість обстежень. Він не має відношення до радіологічного обладнання, але це стосується обстеження хворих, які йдуть на лікування, - пояснює головний лікар обласного онкодиспансеру Григорій Максим’як.

Заголом у центрі променевої терапії вже пройшли повний курс лікування більше 850 пацієнтів, 59 з яких – діти. Нм на лінійному прискорювачі онкохворі отримали 250 тисяч процедур.

На жаль, щороку хворих на рак в області зростає. Так, якщо торік таких було 18 тисяч, то цьогоріч вже 19 тисяч 700. З них 157 – це діти. Щорічно, за підрахунками медиків, майже 3 тисячі онкохворих потребують променевої терапії на лінійному прискорювачі.

Оскільки у Рівненському центрі променевої терапії лікуються не лише місцеві мешканці, а й хворі з інших регіонів, обласна влада наполягає на тому, щоб він отримав статус національного. Це дозволить закласти кошти на утримання цього центру у держбюджеті.





На правах реклами