Ми у Facebook
02.07.2013, 11:20

Хорватія стала 28-ю країною Європейського Союзу

1 липня Хорватія офіційно стала 28-ю країною Європейського Союзу. Через десять років від моменту подання своєї заявки про вступ вона стала другою державою колишньої Югославії (після Словенії), що відкрила для себе двері до Європейського Союзу.
Крім того, минулого тижня лідери ЄС вирішили розпочати переговори про вступ Сербії до Євросоюзу, а також щодо Угоди про стабілізацію та асоціацію з краєм Косово.

За словами Жозе Мануела Баррозу, президента Європейської Комісії, вступ Хорватії до ЄС «повернув країну до свого легітимного місця в серці Європи».

«За останні десятиліття Хорватія дуже сильно змінилася. Тепер це по-справжньому демократична нація, що шанує свободу, засадничі права та верховенство права», - наголосив очільник Єврокомісії.

На думку Баррозу, Хорватія є також прикладом для інших країн регіону, що пройшла крізь «важкі реформи» та «простягнула руку примирення» своїм сусідам. Європейський Союз «відкритий для тих, хто поділяє наші цінності», - впевнений він.

Вступ країни до ЄС привітав і Герман Ван Ромпей, президент Європейської Ради. У своєму спеціальному зверненні він наголосив, що членство в ЄС – «це не лише шанування та формування правил, але й взяття на себе спільної відповідальності за наші спільні завдання».

Не зупиняючись на нинішньому розширенні, 27-28 червня Європейська Рада ухвалила рішення про початок перемовин із Сербією про вступ до ЄС. Перша міждержавна конференція, на якій мають офіційно розпочатися переговори, стартує не пізніше січня 2014 р! оку. Перед цим Рада ЄС ухвалить переговорні позиції Європейського Союзу щодо перемовин із Белградом.

Лідери ЄС також вирішили почати перемовини щодо Угоди про стабілізацію та асоціацію з краєм Косово, у такий спосіб вітаючи домовленість між двома сторонами, яку Ван Ромпей назвав «історичною».

Про це повідомили у Представництві Європейського Союзу в Україні.





На правах реклами