Ми у Facebook
26.07.2013, 16:29

1025-річчя Хрещення Русі: у Рівному відкрили “Дорогу до храму”

З нагоди 1025-річчя хрещення Київської Русі у Рівненському обласному краєзнавчому музеї відкрили виставку “Дорога до храму”. Давні ікони, скульптури, надбанні хрести, церковне приладдя та стародруки богослужбових книг рівняни зможуть побачити до 10 жовтня.
Рівненський обласний краєзнавчий музей спільно з Державним архівом Рівненської області організували виставку "Дорога до храму", що допомагає осмислити життя релігійних громад у період від XVIII до XX ст. Матеріали та експонати було зібрано музейними працівниками та передано музею церковними громадами Рівненщини.

- Наша виставка допоможе людям прослідкувати етапи створення християнської церкви на теренах історичної Волині, - розповідає директор Рівненського обласного краєзнавчого музею Олександр Булига. - Ікони, скульптури, хрести, церковне приладдя та книги рівняни зможуть побачити впродовж двох з половиною місяців, до 10 жовтня.

Експозиція створювалася не один день, їй передували експедиції в межах усієї області. До її збору долучалися сміливі працівники музею, які докладали зусиль, щоб експонати мали гарний вигляд і були придатними для презентації.



У Рівному відзначають 1025-річчя Хрещення Русі

- У 70-х роках розпочався збір церковного начиння, яке вже не було в обігу церковних громад. Пам'ятки іконопису, хрести, книги просто залежувалися на горищах і могли бути повністю знищені, - ділиться враженнями провідний науковий співробітнику відділу етнографії, організатор виставки Людмила Шахматова. - Зібраний матеріал потребував реставрації. Якби відомий реставратор Микола Бендюк не провів майстер-клас для працівників музею, то цієї виставки могло б і не бути.



Надбанні хрести XVII ст., килими XVIIІ ст., стародавні книги, рушники та килими, царські врата XVIIІ ст. та давні хоругви зможуть побачити ті, хто завітає до обласного краєзнавчого музею, який на два з половиною місяці відкриває для рівнян "Дорогу до храму".









На правах реклами