Ми у Facebook
02.08.2013, 10:07

Рівненщина може залишитися без худоби?

Фермери скаржаться на те, що держава їх не підтримує. Для того, щоб утримувати худобу, люди витрачають великі кошти, натомість ніяких дотацій не отримують. Якщо така ж ситуація зберігатиметься й далі, то Рівненщина може залишитися без худоби і відповідно без власного молока, масла, сиру, сметани.
Останніми роками фермери все частіше відмовляються від утримання худоби, адже окрім витрат це нічого не приносить. Люди старшого віку часто просто не мають фізичних сил, щоб доглядати корову. Крім того, пенсіонери не завжди спроможні їхати на базари, щоб продавати молочні продукти. Це змушує їх віддавати перекупникам молоко, масло, сир та сметану за безцінь. Сукупність цих факторів і зменшення площ випасу худоби в області змушують людей вже по закінченні сезону продати її чи зарізати.

Серед 8 районів, які допустили спад сільськогосподарської продукції в першому півріччі нинішнього року, - переважно поліські, хоча не тільки тут показники зовсім не втішні.

- В області спостерігається значне зниження поголів’я корів. Позитивні показники спостерігаються тільки у Гощанському та Дубенському районах - розповіла цього тижня на засіданні колегії Рівненської облдержадміністрації директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Надія Переходько. – Найменше ж поголів’я корів у сільгосппідприємствах Корецького та Демидівського районів, де утримують 40 та 42 корови відповідно.



Зниження виробництва сіьськогосподарської продукції у поліських районах пояснюють тим, що люди не можуть заключити договори оренди пасовищ. Поряд із тим зменшуються до критичної точки площі земель у користуванні юридичних осіб: за останні 4 роки зменшено у 3,5 рази площі користування сільськогосподарських підприємств у поліських районах. Відповідно вони не мають можливості утримувати поголів'я через зменшення площ.

Для покращення ситуації на Рівненщині в.о. голови Рівненської ОДА Анатолій Юхименко закликав розробити заходи, які могли б зацікавити населення утримувати велику рогату худобу. Адже купівля 430 доїльних установок збільшує можливості для фермерів, але за відсутності корів їх не буде як застосовувати.

Селяни Рівненщини можуть збільшити прибутки з виробництва молока





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ