Ми у Facebook
02.08.2013, 06:59

2 серпня — день Пророка Іллі

Пророк Ілля — відома постать в Православній церкві і навіть в ісламській культурі є згадки про нього. Ілля вирізняється тим, що Бог забрав його на небо ще до смерті. Пророка зображують на вогняній колісниці, на якій він, уникнувши смерті, вознісся прямо на небеса.
Легендарний персонаж Ілля-пророк вперше з’являється в Старому Завіті, в Третьої і Четвертої Книгах Царств.

Час його життя віднесено до правління царя Ахава, його дружини, властолюбною Єзавелі, і їх наступника Ахазії. Ілля прославився своєю фанатичною вірою і ненавистю до поган. Він вирішив раз і назавжди покінчити з багатобожжям, яке процвітало при дворі Ахава.

Ілля народився у м. Фесфії Галаадській за 900 років до Різдва Христового. Ім'я його означає “міць Господня” і дійсно з малих літ Ілля присвятив себе Богу: жив в пустелі, постійно молився і дотримувався посту. Тоді царем Ізраїлю був Ахав, який примушував людей поклонятися Ваалу. Ілля ж в своїх молитвах просив людей повірити в єдиного Бога.



10 духовних святинь Рівненщини

Згодом Ілля прийшов до Ахава і від імені Божого оголосив йому: «За твоє нечестя в ці роки не буде ні дощу, ні роси, хіба що за моєю молитвою». Так і сталося. Почалася страшна посуха; навіть трава вигоріла, і настав голод. Ілля, з волі Божої, оселився в пустелі біля одного струмка, куди ворони приносили йому хліб і м'ясо, а воду він пив із струмка.



Коли струмок висох, Бог повелів пророку йти до Сарепту Сидонського, де жила бідна вдома і пожити у неї. У цієї вдови, яка мешкала зі своїм сином, залишилося лише одна жменька борошна і трохи олії. Прийшовши в Сарепту, Ілля повелів їй спекти для нього корж і обіцяв, що борошно та олія не будуть зменшуватися, доки не дасть Господь дощу на землю. Жінка повірила пророкові Божому і зробила так, як він сказав їй. Борошно та олія у неї не зменшувалися. Невдовзі у цієї вдови син захворів і помер. Ілля тричі помолився над ним Богу, і хлопчик ожив.

Три з половиною роки тривала посуха. Ілля знову прийшов до Ахава і запропонував йому ібрати ізраїльський народ на горі Кармел. Коли Ахав зібрав народ, Ілля сказав: «Досить вам бути в нечесті. Пізнайте істинного Бога. Принесімо жертву: ви — Ваалу, а я — Господу Богу, але вогню не розводитимемо. Хто пошле з неба вогонь на жертву, Той і є істинний Бог». Усі погодилися.



Першими стали приносити жертву жерці Ваалові. Вони приготували жертовник, поклали на нього тельця і цілий день біля нього стрибали і кричали: «Ваале, почуй нас!» Однак відповіді не було. Настав вечір. Тоді Ілля приготував жертовник, викопав навколо нього рів, поклав на жертовник дрова і тельця і повелів поливати жертву водою так, що нею наповнився рів. Потім Ілля звернувся з молитвою до Господа. І вмить зійшов з неба вогонь Господній, і попалив не лише дрова і жертву, але знищив і воду, що наповнювала рів, і камені, з яких було складено жертовник. Увесь народ у страху впав на землю і вигукнув: “Господь є істинний Бог, Господь є істинний Бог!» А Ілля знищив усіх пророків Ваалових. Після цього Ілля зійшов на вершину гори і став молитися про дощ. З моря подув вітер, на небі з'явилися великі хмари і пішла злива.
Цариця ж Ієзавель, дружина Ахавова, незважаючи на чудеса, переслідувала і далі Іллю за те, що він піддав смерті усіх жерців Ваалових. Ілля сховався в пустелі. Йому здавалося, що він тільки один залишився вірним Богу, і тому його хочуть убити. І він зовсім занепав духом. Але Господь підбадьорив його, явившись йому, коли Ілля ночував у печері гори Хорив.

5 чудотворних ікон Рівненщини

Голос Божий сказав йому: «Іллє! Вийди і стань на горі перед лицем Господнім». І ось подув великий, сильний вітер, роздираючи гори і руйнуючи скелі. Але у цьому вітрі не було Господа. Згодом стався землетрус, але й у землетрусі також не було Господа. Згодом з'явився вогонь, але й у вогні не було Господа. Після всього повіяв тихенький вітрець, і там був Господь. Господь утішив Іллю і сказав, що серед ізраїльтян є ще сім тисяч чоловік, які не кланялись ідолам, і що Він висуне з-поміж них пророка Єлисея.

24 липня - день святої рівноапостольної княгині Ольги

Явлення Господа показало Іллі, що Господь не лише грізний Суддя, що
карає, але й милостивий, добрий Отець. Це явлення також було прообразом пришестя на землю Ісуса Христа, що явився не для того, аби судити і карати, але й щоб милувати і спасти людей.






На правах реклами