Ми у Facebook
08.08.2013, 12:57

Як зареєструвати дитину, якщо у батьків різні прізвища

— Яке прізвище буде обране дитині, якщо у батьків вони різні?
b]Головний спеціаліст відділу державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Рівненського міського управління юстиції Наталія Токарець:[/b]

— Відповідно до статті 145 Сімейного кодексу України, прізвище дитини визначається за прізвищем батьків.

При різних прізвищах за письмовою згодою батьків дитині присвоюється прізвище батька чи матері, або подвійне прізвище, утворене шляхом з’єднання їхніх прізвищ, про що робиться відповідний запис у графі “Для відміток” актового запису про народження, які засвідчуються підписами обох батьків. Тому при реєстрації народження батьки мають бути присутні обоє.

У разі, якщо мати чи батько дитини не може особисто з’явитись до органу державної реєстрації актів цивільного стану, то її (його) заява, справжність підпису на якій має бути нотаріально засвідченою, може бути подано через представника. Повноваження представника мають ґрунтуватися на нотаріально посвідченій довіреності.

У заяві про присвоєння дитині подвійного прізвища батьки зазначають, з якого прізвища — батька чи матері — повинне починатись прізвище дитини.
За відсутності згоди дитині присвоюється прізвище на підставі рішення органу опіки та піклування або суду.

Разом з тим нагадуємо, що батьки зобов’язані невідкладно, але не пізніше одного місяця від дня народження дитини, зареєструвати народження дитини в органах ДРАЦС.

Державна реєстрація народження дитини проводиться за місцем народження дитини або за місцем проживання її батьків чи одного з них. Одночасно із заявою про державну реєстрацію народження дитини подаються:

- медичне свідоцтво про народження (із пологового будинку);
- паспорти батьків;
- свідоцтво про шлюб (якщо батьки перебувають у шлюбі).

Тому запрошуємо батьків, коли виникають питання щодо державної реєстрації народження дитини, звертатись у кабінет №1 відділу ДРАЦС Рівненського міського управління юстиції для отримання більш детальної інформації. Це дасть можливість уникнути проблем з оформленням документів.


Куди звертатись:
Рівненський міський відділ ДРАЦС, м. Рівне, пр. Миру, 14, каб. №1.
Прийомні години щодо реєстрації народження:
вівторок — 9.00-20.00
четвер — 9.00-18.00
п’ятниця — 8.00-17.00
субота — 8.00-15.00





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ